Πτώση του πληθωρισμού, προβλέπει ο ΟΟΣΑ, προειδοποίηση για εξελίξεις-σοκ στην αγορά τροφίμων και ενέργειας

25 September 2023

Πτώση του πληθωρισμού, προβλέπει ο ΟΟΣΑ, προειδοποίηση για εξελίξεις-σοκ στην αγορά τροφίμων και ενέργειας

Related Articles

Τα φυσικά φαινόμενα είναι γνωστό πλέον πως επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή τροφίμων και μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Ελ Νίνιο το οποίο ξεκίνησε το καλοκαίρι και αναμένονται οι επιδράσεις του την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι περιορισμοί που θα εφαρμοστούν από κεντρικούς παραγωγούς, θα έχουν αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα του ρυζιού, η τιμή του οποίου κινείται σε υψηλά επίπεδα 15 ετών.

Ένας ακόμα παράγοντας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος επηρεάζει την αγορά των σιτηρών, του καλαμποκιού, των εδώδιμων ελαίων και των λιπασμάτων. Να σημειώσουμε πως η συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει λήξει και επομένως είναι αμφίβολο πώς θα καταφέρει η Ουκρανία να βρει εναλλακτικές διαδρομές για να δημιουργήσει διαδρόμους εξαγωγής των προϊόντων της.

 Επίσης, ο ΟΟΣΑ βλέπει κινδύνους και σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές αγορές. Παρ’ ότι οι τιμές τους έχουν μειωθεί πολύ από πέρυσι,, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ότι «οι ενεργειακές αγορές παραμένουν σφιχτές και η προοπτική διαταραχών στην προσφορά στις αγορές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου παραμένει μεγάλη».

Η έκθεση αναφέρεται και στο πετρέλαιο, αιτιολογώντας την ελάχιστη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά και τη μείωση του πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα των μεγάλων μειώσεων στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Εδώ να πούμε πως υπήρξαν μειώσεις στην τιμές του πετρελαίου του ΟΠΕΚ, ενώ αυξήθηκαν πάνω από 25% από τα τέλη Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αύξηση της συμβολής της ενέργειας στον πληθωρισμό πολλών χωρών της G20.

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναγράφει πως πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται ότι θα υποχωρήσει από 7,8% σε μέσα επίπεδα πέρυσι στο 6% φέτος και περαιτέρω στο 4,8% το 2024. Παράλληλα ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 4,3% φέτος και στο 2,8% το 2024. Στη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα συνεισφέρει η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται από τις περισσότερες χώρες.

Είναι σημαντικό να πούμε πως παρατηρούνται πολύ μεγάλες διαφορές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της G20, συγκριτικά με τον πληθωρισμό στην Κίνα ο οποίος είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ στην Τουρκία ξεπερνά το 50% και στην Αργεντινή το 100%. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός στα προϊόντα υποχωρεί, αλλά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει ψηλά. Ο λόγος, σύμφωνα με Έκθεση είναι το εργασιακό κόστος αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας τα 2 προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: amna.gr

25 September 2023
Banner
Banner