Συνεχίζονται οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια – Συζητήσεις υπουργού Ανάπτυξης και Συνδέσμου Σ/Μ για πλαφόν στις εκπτώσεις

28 November 2023

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια – Συζητήσεις υπουργού Ανάπτυξης και Συνδέσμου Σ/Μ για πλαφόν στις εκπτώσεις

Οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται με τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) να αποκαλύπτει πρόσφατα παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας η οποία αφορούσε την εταιρεία «Jacobs Douwe Egberts Gr. ΕΠΕ». Έτσι της επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους €1.000.000, απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Μόνο τον Νοέμβριο έχουν γίνει περισσότεροι από 1.250 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των €5,5 εκατ. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πραγματοποιήσει από την αρχή του 2023 περισσότερους από 20.600 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους €10,3 εκατ., ενώ ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Η μάχη προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζεται. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κερδοσκοπεί αθέμιτα εις βάρος του Έλληνα πολίτη, ιδίως υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει στην αγορά ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη  στην Ευρώπη που διαθέτει και εφαρμόζει νόμο κατά της αθέμιτης κερδοφορίας. Η διαρκής παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά εξασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας, τον υγιή ανταγωνισμό και  - όπως αποδεικνύεται στην πράξη - μειώνει τις τιμές στα ράφια».

Εν τω μεταξύ, με θέμα τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ και ειδικά αυτών που εξαπατούν τους καταταναλωτές, είχε συνάντηση χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Κρέκας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Όπως λένε οι πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και είναι πολύ πιο πιθανό να εφαρμοστεί είναι αυτό που ισχύει για τις εκπτώσεις και στην υπόλοιπη αγορά. Δηλαδή, η προσφορά που θα κάνει το σούπερ μάρκετ στα προϊόντα θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, ενώ ένα ακόμα πιθανό μέτρο είναι να μπει πλαφόν στο ποσοστό της έκπτωσης στα επίπεδα του 10%-15%, ώστε να μειωθεί η απόκλιση μεταξύ της πραγματικής και της πλασματικής τιμής. Το μέτρο αυτό, αν και εφόσον ισχύσει, θα εφαρμοστεί σε μια σειρά προϊόντων όπως απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά, αναψυκτικά, άλευρα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σε ότι αφορά στις προσφορές 1+1, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μια αγορανομική διάταξη που θα ελέγχει ποια προϊόντα μπορούν να πωληθούν στο πλαίσιο προσφοράς του είδους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχουν προϊόντα όπως για παράδειγμα τα αφρόλουτρα, τα οποία πωλούνται τα δύο στα 7,5 ευρώ, ενώ το ένα μεμονωμένο πωλείται στα 3,25 ευρώ. Έτσι θα ελέγχεται αν η τιμή αυτή, η χαμηλότερη τιμή, υπάρχει το προηγούμενο διάστημα στο ράφι, αλλιώς τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούν να προχωρούν σε προσφορές 1+1.

Μετά το τέλος της συνάντησης υπουργού Ανάπτυξης και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ, δεν εκδόθηκε επίσημα καμία ανακοίνωση.

28 November 2023
Banner
Banner