Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας για την αγροτική ανάπτυξη
Related Articles
Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα υπέγραψαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, Κώστας Τσιάρας, Μαρία Παναγιώτου και Anton Refalo. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.
Στο μνημόνιο προβλέπεται η διοργάνωση τακτικών διαβουλεύσεων για την προώθηση κοινών δράσεων στον αγροτικό τομέα, ενώ θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας που θα επικεντρωθούν σε κρίσιμους τομείς όπως η ποιότητα του εδάφους, η δέσμευση άνθρακα, οι εκπομπές οξειδίων, η υποστήριξη νέων αγροτών και η ενδυνάμωση των γυναικών στη γεωργία. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, επισκέψεις μελέτης και πρακτική άσκηση, ενώ θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα νομοθετικών αναθεωρήσεων και βέλτιστων πρακτικών.
Το μνημόνιο εστιάζει επίσης στην προώθηση βιώσιμων μεθόδων γεωργίας, όπως η υδροπονία, στη διαχείριση υδάτων και στη δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων για τη γεωργία. Προβλέπεται, επίσης, η διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών στην εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας σε έργα που υποστηρίζουν τη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων από μικρούς αγρότες.
Συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ
Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας προήδρευσε από κοινού με την Φινλανδή Υπουργό Γεωργίας, Sari Essayah, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπου οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-2027 και για τις προτεραιότητες της περιόδου μετά το 2027. Συμφωνήθηκε ότι η γεωργία αποτελεί στρατηγικό τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχους τη διασφάλιση της διατροφικής κυριαρχίας, τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και την ενίσχυση της ποιότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων.
Ο Έλληνας υ πουργός τόνισε τη σημασία του Συμβουλίου, καθώς έγινε απολογισμός του δεύτερου έτους εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ και συζητήθηκαν ζητήματα όπως η έξαρση ζωονόσων στην Ευρώπη, η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού και η εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα.