Κίνητρα στους νέους για να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή ζήτησε ο ΥΠΑΑΤ στο ΕΛΚ – Προτάσεις βιωσιμότητας της γεωργίας

20 September 2023

Κίνητρα στους νέους για να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή ζήτησε ο ΥΠΑΑΤ στο ΕΛΚ – Προτάσεις βιωσιμότητας της γεωργίας

Στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παραβρέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες και στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παροχή κινήτρων ώστε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή τονίζοντας πως πρέπει  «να δημιουργήσουμε το όραμα, να διαμορφώσουμε πολιτικές, να σχεδιάσουμε και να δώσουμε λύσεις για το παρόν και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Με αισιοδοξία, με σχέδιο, με αλληλεγγύη στο πλαίσιο της σύγκλισης και της συνοχής. … Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών (στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό, σε όλους τους τομείς), προκειμένου να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών και να κάνουμε ελκυστική την διαβίωση στις αγροτικές κοινότητες και την ενασχόληση με τον αγροδιατροφικό τομέα».

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα και με δεδομένο ότι μόλις το 2,88% των νέων κάτω των 24 ετών και το 5,1% των ατόμων κάτω των 35 ετών απασχολείται στον αγροτικό τομέα, ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις στους εξής τομείς:

  • Τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων,
  • την παροχή διευκολύνσεων,
  • τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
  • τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα,
  • την προώθηση της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι μέτρα προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ η κλιματική αλλαγή επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, καθώς:

  1. Η πρόσφατη εμπειρία των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα αλλάζει σημαντικά τις πολιτικές μας στον αγροτικό τομέα.
  2. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της γεωργίας.

Ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Θεσσαλία αλλά και  να τονίσει πως στη συγκεκριμένη περιοχή το 49% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε εταιρείες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μου το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πραγματικότητα και όχι ένα δυστοπικό σενάριο». Σχετικά με τις πυρκαγιές στον Έβρο ο υπουργός είπε σε εκείνη την περιοχή που επλήγη παράγεται το 23% των ενεργειακών καλλιεργειών: «Επλήγη ο βασικός πυρήνας ζωικής και φυτικής παραγωγής επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία, την οικονομία, την αγροτική παραγωγή και υψηλούς κινδύνους για την επάρκεια τροφίμων», παρατήρησε.

Εκτίμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι η οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα αλληλοεξαρτάται από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Όπως είπε «η οικονομική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα ταλανίζεται όχι μόνο από την κλιματική κρίση, αλλά και από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη λειτουργία της αγοράς, τις διακυμάνσεις των τιμών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τη γήρανση του αγροτικού δυναμικού. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η πτώση του αγροτικού εισοδήματος, και λόγω των καιρικών φαινομένων, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό»,σημείωσε και  παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναπτύξει πολιτικές που θα στοχεύουν:

α) στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, που διακρίνονται παγκοσμίως για την εξαιρετική τους ποιότητα,

β) στην διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων για την ΚΑΠ που θα υποστηρίξουν τη διασφάλιση ενός σταθερού και αποδοτικού εισοδήματος για στους αγρότες και τις οικογένειες τους και

γ)  στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί, όπως είπε, βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και στυλοβάτη της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε το ΕΛΚ να συνεχίσει να είναι- όπως μέχρι σήμερα- αρωγός και συνοδοιπόρος της αγροτικής οικογένειας, καθώς οι προκλήσεις, πλέον, υπερβαίνουν τα σύνορα των χωρών.

20 September 2023
Banner
Banner