Στο στόχαστρο η βιομηχανία κρέατος μετά από έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον

25 July 2023

Στο στόχαστρο η βιομηχανία κρέατος μετά από έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον

Related Articles

Mία έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Food αναφέρει πως «έχει μια ισχυρή αποδεικτική βάση προκειμένου να υποστηρίξει στοιχεία που δείχνουν ότι οι δίαιτες με βάση το κρέας έχουν σημαντικά μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τις δίαιτες χωρίς κρέας, όπως οι χορτοφαγικές και οι βίγκαν δίαιτες. Η μελέτη ποσοτικοποιεί τη διαφορά στις επιπτώσεις, όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ των κρεατοφάγων καθώς τους διαχωρίζει σε υψηλής, μεσαίας και χαμηλής κατανάλωσης, των ψαροφάγων, των χορτοφάγων και των βίγκαν. Αποδεικνύει πώς οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κρέας έχουν τέσσερις φορές υψηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τους vegan. Ενισχύει επιστημονικά την επισήμανση της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής και της Εθνικής Διατροφικής Στρατηγικής τα τελευταία χρόνια ότι η διατροφική απομάκρυνση από τα ζωικά τρόφιμα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ηνωμένου Βασιλείου και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Στην έρευνα συμμετείχαν συμμετείχαν 55.000 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε φανατικούς κρεατοφάγους, οι οποίοι έτρωγαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, σε εκείνους που κατανάλωναν καθημερινά λιγότερο από 50 γραμμάρια κρέας, σε ψαροφάγους, χορτοφάγους και vegan.

Ένα από τα ευρήματα της μελέτης είναι πως, αν οι μεγαλύτεροι κρεατοφάγοι μείωναν την κατανάλωση κρέατος θα ήταν σαν να αποσύρονταν 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τους δρόμους. Αν και οι ερευνητές τόνισαν πως δεν συνιστούν να εκλείψει τελείως το κρέας από τη διατροφή, εντούτοις, βρήκαν πως ένα φανατικός κρεατοφάγος παράγει κατά μέσο όρο 10,24 κιλά αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη κάθε μέρα. Ένας χαμηλός κρεατοφάγος παράγει σχεδόν τα μισά από αυτά, 5,37 κιλά την ημέρα. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν παράγουν περίπου 2,47 κιλά αερίων του θερμοκηπίου την ημέρα. Η ανάλυση είναι η πρώτη που εξετάζει λεπτομερώς τον αντίκτυπο της διατροφής σε περιβαλλοντικούς τομείς όπως, η χρήση γης, η χρήση νερού, η ρύπανση των υδάτων και η απώλεια ειδών, που συνήθως προκαλείται από την απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω της επέκτασης της γεωργίας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μεγάλοι κρεατοφάγοι είχαν σημαντικά υψηλότερες αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Η βιομηχανία κρέατος δήλωσε ότι η ανάλυση υπερεκτιμά τον αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος. Ο Νικ Άλεν, διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Επεξεργαστών Κρέατος, δήλωσε ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις είναι ελλιπείς και πρόσθεσε: «Ένα από τα απογοητευτικά στοιχεία αυτής της έκθεσης είναι ότι εξετάζει μόνο τις εκπομπές από την κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι ο άνθρακας απορροφάται από τα λιβάδια, τα δέντρα και τους φράχτες των αγροτκτημάτων. Αν λάμβαναν υπόψη αυτά τα ποσά, θα είχαμε πιθανώς διαφορετική εικόνα», είπε.

Για την ίδια έρευνα η καθηγήτρια Eileen Wall, επικεφαλής Έρευνας του Scotland's Rural College (SRUC), αναφέρει χαρακτηριστικά: «Διαφορετικές διατροφικές επιλογές πιθανότατα θα έχουν διαφορετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα λόγω του μεθανίου και της βόσκησης (και επομένως N2O). Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κόκκινο κρέας είναι ένα υποπροϊόν της γαλακτοβιομηχανίας, παρέχοντας ευκαιρίες για βελτιστοποίηση στις αλυσίδες εφοδιασμού από γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, εκτεταμένες γεωργικές εκτάσεις ακατάλληλες για καλλιέργειες τροφίμων ή ζωοτροφών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προβάτων και βόειου κρέατος, μετατρέποντας το γρασίδι σε κρίσιμο συστατικό του καλαθιού τροφίμων και προωθώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Η παραγωγή μας με βάση το χόρτο στο Ηνωμένο Βασίλειο μας προσφέρει μια ευκαιρία να αναπτύξουμε πρακτικές και πολιτικές που υποστηρίζουν ένα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Η μελέτη είναι λεπτομερής και επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά μέτρα. Αλλά το σύστημα διατροφής μας και το επόμενο πιάτο με το φαγητό μας είναι πιο διαφοροποιημένο και με αντικρουόμενους και μερικές φορές συγκεχυμένους παράγοντες. Αξίζει να εξεταστεί η θέση των επεξεργασμένων τροφίμων σε αυτό το πλαίσιο. Αξίζει επίσης να εξεταστεί ο πιθανός ρόλος διαφορετικών συστημάτων γης στις αγροτικές (και αστικές) κοινότητες».

Πηγές: Cibum.gr, ciencemediacentre.org

25 July 2023
Banner
Banner