Σκάνδαλο με εισαγόμενο βόειο κρέας στη Μ. Βρετανία

16 March 2023

Σκάνδαλο με εισαγόμενο βόειο κρέας στη Μ. Βρετανία

Oι «ελληνοποιήσεις» των κρεάτων δεν αφορούν βεβαίως μόνο τη χώρα μας, αφού ένα παρόμοιο σκάνδαλο προέκυψε τελευταία στη Μ. Βρετανία. Η Εθνική Μονάδα Εγκλήματος Τροφίμων (NFCU) έχει ξεκινήσει τη διεξαγωγή έρευνας για το ψευδώς αναφερόμενο βόειο κρέας ως βρετανικό, το οποίο διαφημιζόταν μάλιστα και ως το «καλύτερο», ενώ στην πραγματικότητα προέρχεται από Ευρώπη και Νότια Αμερική. Ο λιανοπωλητής που διέθετε το συγκεκριμένο κρέας είναι η εταιρεία Booths και σύμφωνα με το BBC, αναγκάστηκε να το αφαιρέσει από τα ράφια του.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Μονάδας Εγκλημάτων Τροφίμων Andrew Quinn είπε στο BBC: «Ο λιανοπωλητής ειδοποιήθηκε την ίδια μέρα ότι λάβαμε μέτρα κατά της επιχείρησης τροφίμων που ήταν ύποπτη για την απάτη και αφαιρέσαμε αμέσως όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα από τα ράφια τους. Ο λιανοπωλητής συνεχίζει να εργάζεται στενά και σε συνεργασία με την έρευνα της NFCU για να προχωρήσει η υπόθεση εναντίον του προμηθευτή. Αυτό δεν είναι θέμα ασφάλειας των τροφίμων αλλά θέμα απάτης».

Να θυμίσουμε επίσης και το σκάνδαλο του 2013 όταν γερμανικές αρχές εντόπισαν κρέας αλόγου σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα, που είχε καταγραφεί ψευδώς ως βοδινό κρέας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το NFCUΗ δημοσίευσε την έρευνα με κωδική ονομασία «Operation Hawk», που στόχο είχε να διερευνήσει ψευδείς δηλώσεις χώρας προέλευσης σε συσκευασμένα κρέατα. Τον περασμένο Νοέμβριο η FSA είπε ότι η Operation Hawk πραγματοποίησε «έρευνα για τους διευθυντές μιας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την πώληση μεγάλων ποσοτήτων προσυσκευασμένων προϊόντων κρέατος σε βρετανικό λιανοπωλητή σούπερ μάρκετ, που υπερηφανεύεται ότι πουλά μόνο βρετανικά προϊόντα». Έκτοτε η FSA τονίζει πως η έρευνα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην επανεξέταση «περίπου 1,3 εκατομμυρίων εγγράφων». Στις 9 Μαρτίου έγινε γνωστό απο το Farmers Weekly ότι το εμπλεκόμενο «κρέας» ήταν βόειο.

«Η ασφάλεια των τροφίμων δεν αφορά μόνο την προσφορά και τη διαθεσιμότητα. Σημαίνει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το φαγητό μας είναι πλήρως ανιχνεύσιμο, ασφαλές για κατανάλωση και ότι συμμορφώνεται με τα υψηλά πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων και τα περιβαλλοντικά μας πρότυπα», είπε η Minette Batters, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU), στο NewFoodMagazine. Σχολιάζοντας το περιστατικό απάτης ο Chris Elliot, καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ, ανέφερε στο NewFoodMagazine: «Πολλοί δημοσιογράφοι προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιος έμπορος λιανικής έχει εμπλακεί στην απάτη. Ένα πιο σημαντικό και πιεστικό ερώτημα είναι ποιος προμήθευσε το βόειο κρέας αρχικά, καθώς είναι πιθανώς η ίδια εταιρεία που προμηθεύει πολλά άλλα καταστήματα λιανικής και εξυπηρέτησης τροφίμων». Δηλώνοντας ότι η είδηση μπορεί να είναι η «κορυφή ενός άσχημου παγόβουνου», ο Elliott αναρωτήθηκε: «Ποιος άλλος έχει προμηθεύσει η εταιρεία κρέατος με ψευδώς επισημασμένο βόειο κρέας; Πόσο καιρό συνεχίζεται αυτό; Πώς μπήκε αυτό στη χώρα; Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων, μεγάλες και μικρές πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να κατανοούν τις αλυσίδες εφοδιασμού από τις οποίες προέρχονται και να μην αγοράζουν ποτέ κάτι που φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Πηγή: cibum.gr

16 March 2023
Banner
Banner