ΣΕΚ: Οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται άμεσα γενναία ενίσχυση χωρίς αποκλεισμούς

16 February 2023

ΣΕΚ: Οι κτηνοτρόφοι  χρειάζονται άμεσα γενναία ενίσχυση χωρίς αποκλεισμούς

Η απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν εκτός πληρωμής χιλιάδες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι περίμεναν την έκτακτη στήριξη για τις ζωοτροφές για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις τους, παρ’ ότι όπως υποστηρίζει ο ΣΕΚ πληρούν τις προϋποθέσεις (Υπουργική Απόφαση 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873), έχει εγείρει έντονες διαμαρτυρίες απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Το Υπουργείο επικαλείται διάφορους λόγους για τους οποίους αποκλείονται οι κτηνοτρόφοι, όπως διαφορά στον βασικό ΚΑΔ, άλλη γεωργική δραστηριότητα παρουσίασε μεγαλύτερο τζίρο έστω και 1 ευρώ, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο, ζώα  που μεταβιβάστηκαν, αστοχίες του συστήματος  κ.λπ.

Να σημειωθεί πως το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης πολύ μικρής ενίσχυσης των ζωοτροφών το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και πρέπει να πληρωθούν, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, αφού τα συγκεκριμένα κριτήρια αναφέρονται μόνο στην προκήρυξη και δεν περιγράφονται ούτε στην Υπουργική Απόφαση 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873 για τον καθορισμό του  πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22, ούτε και στη σχετική φόρμα της αίτησης.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας βρίσκεται σε εξαιρετική δυσχερή θέση και πλέον τίθεται θέμα συνέχισης της δραστηριότητάς τους, αφού η διαρκής αύξηση των τιμών, του κόστους παραγωγής και της ενέργειας τους συνθλίβει.

Ο ΣΕΚ συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Επειδή οι ανάγκες και οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο καθυστερεί η ενίσχυση. Επειδή  οι κτηνοτρόφοι  σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν,  θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις καθημερινές ανάγκες των ζώων για διατροφή και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν, ζητάμε άμεσα:

  • Να πληρωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι  άσχετα με το ποιος είναι ο βασικός ΚΑΔ ή εάν έχουν εισόδημα και από άλλη γεωργική δραστηριότητα, εφόσον πληρούνται  τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873.
  • Να διατεθεί επί πλέον ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ,  αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
  • Να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν από την πρώτη πολύ μικρή ενίσχυση των ζωοτροφών (από τα 50 εκ.€ δόθηκαν περίπου 40 εκ.€ ).
  • Να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν ή και να κάνουν ένσταση.
  • Να αποδοθεί η κορωνοενίσχυση σε 4.000 κτηνοτρόφους που από λάθος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα που αναγνωρίστηκε από το ΥΠΑΑΤ, δεν πληρώθηκαν.
  • Να ανακληθεί η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, προκειμένου να γίνει η διαβούλευση με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων».
16 February 2023
Banner
Banner