Πρότυπο βόειο κρέας με μειωμένο μεθάνιο από τη Σουηδία

12 July 2022

Πρότυπο βόειο κρέας με μειωμένο μεθάνιο από τη Σουηδία

Ενώ οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ολλανδία επεκτείνονται, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει πάνω από το 30% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (δέσμευση της Ολλανδίας σε αποφάσεις της Ε.Ε. για μείωση του μεθανίου, το 2015) στη Σουηδία εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα ζωοτροφών που μειώνει αισθητά το μεθάνιο και προάγει την υγεία ζώων και ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτες.

Το πρώτο βόειο κρέας με μειωμένο μεθάνιο βγήκε ήδη στα ράφια των σουηδικών σούπερ μάρκετ. Υπεύθυνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι η συνεργασία μεταξύ της εταιρείας βιοτεχνολογίας Volta Greentech, της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Coop και της εταιρείας τροφίμων Protos. Tο όνομα, δε, αυτής της πιλοτικής παραγωγής είναι LOME (Xαμηλό σε μεθάνιο)

Οι εταιρείες αποκάλυψαν ότι το LOME θα πωλείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε επιλεγμένα καταστήματα, με 500 γραμμάρια κιμά βοείου κρέατος διαθέσιμα για 59 σουηδικές κορώνες. Αυτό συγκρίνεται με 500 γραμμάρια κανονικού μοσχαρίσιου κιμά 12% λιπαρών που πωλείται σε 56,5 σουηδικές κορώνες, σύμφωνα με τις τιμές που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Coop. Ταυτόχρονα, άλλα «επιλεγμένα μέρη» της αγελάδας - όπως μοσχαρίσιο φιλέτο - κυκλοφόρησαν και πωλήθηκαν στους πάγκους κρέατος του Coop.

«Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται πραγματικά στην πρώτη γραμμή στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων και της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη τροφική αλυσίδα», δήλωσε η Charlotta Szczepanowski, επικεφαλής βιωσιμότητας και ποιότητας της Coop Sweden.

Το καινοτόμο προϊόν, όπως δείχνουν οι πωλήσεις, έχει μεγάλη απήχηση στους Σουηδούς καταναλωτές. «Το LOME εξαντλήθηκε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», σχολίασε ο CEO της Volta Greentech, Fredrik Åkerman.

Η καινοτομία LOME απαντά στην πρόκληση του μεθανίου

Το μεθάνιο είναι 84 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα σε χρονικό ορίζοντα 20 ετών, σύμφωνα με την IPCC*. Αν και το αέριο παραμένει στην ατμόσφαιρα μόνο για περίπου εννέα χρόνια, είναι υπεύθυνο για σχεδόν το ένα τέταρτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι εκπομπές μεθανίου που συνδέονται με την εντερική ζύμωση από τα βοοειδή, αντιπροσωπεύουν το 5,7% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Σουηδίας και αποτελούν την πλειοψηφία των εκπομπών μεθανίου της χώρας. Η Σουηδία ήταν μία από τις 100 χώρες που υπέγραψαν τη Μείωση Μεθανίου που συμφωνήθηκε στο COP26, θέτοντας στόχο τη μείωση του μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Επομένως, η αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου από τα βοοειδή είναι μια σημαντική πρόκληση εάν η Σουηδία θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2022, αξιοποιεί το «100% φυσικό» συμπλήρωμα ζωοτροφών της Volta Greentech για βοοειδή. Το Volta Seafeed βασίζεται στο είδος κόκκινων φυκών Asparagopsis, ​το οποίο καλλιεργείται στη γη στο πιλοτικό εργοστάσιο της Volta στο Lysekil.

Στη διαδικασία του πολιτικού προγράμματος πήραν μέρος δέκα ταύροι στη φάρμα του Ejmund στο Gotland οι οποίοι έτρωγαν ζωοτροφή της Volta Seafeed ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής για τρεις συνεχόμενους μήνες πριν από τη σφαγή. Η μελέτη εξέτασε διαφορετικούς τρόπους διατροφής των ζώων και μερικοί άγγιξαν πάνω από 90% μείωση του μεθανίου, με μέση περικοπή για την περίοδο περίπου 80%.

Νέες μέθοδοι για την «ομαλή ενσωμάτωση» της ζωοτροφής στην καθημερινή εργασία της φάρμας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι οποίες θα διευκολύνουν περισσότερες φάρμες να εφαρμόσουν την ίδια λύση στο μέλλον, ανέφεραν οι εταιρείες.

Το συμπλήρωμα ζωοτροφών μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για βοοειδή γαλακτοπαραγωγής όσο και για βόειο κρέας, αν και η start-up τεχνολογίας ζωοτροφών μπαίνει στο δρόμο της εμπορευματοποίησης στον τομέα του κρέατος.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην ανθρώπινη διατροφή, ο Åkerman διευκρίνισε: «Το προϊόν έχει αποδειχθεί ασφαλές τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους από την άποψη της υγείας. Το διατροφικό προφίλ του κρέατος δεν επηρεάζεται από τη διατροφή των αγελάδων με συμπλήρωμα φυκιών. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, έχουμε δει μια αύξηση του ιωδίου στο γάλα, καθώς το ιώδιο υπάρχει φυσικά στα φύκια καθώς αναπτύσσεται στο νερό των ωκεανών».

Άνοδος βιώσιμων συμπληρωμάτων ζωοτροφών

«Τα αποτελέσματα της μελέτης ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας», είπε ο Thomas Östlund, δευθύνων σύμβουλος της Protos και συμπληρώνει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται να είναι φιλικό προς το κλίμα μέλλον για την παραγωγή κρέατος. «Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη μελλοντική παραγωγή κρέατος στη Σουηδία. Με τη σωστή μέθοδο παραγωγής αποδεικνύουμε πως το κρέας είναι τρόφιμο υψηλής ποιότητας ακόμη και από κλιματικής άποψης»,​ δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Τα εμπόδια στο εμπόριο

Ενώ η προσθήκη του συμπληρώματος ζωοτροφών έχει αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής των αγροκτημάτων, ο Åkerman ομολόγησε  ότι δεν μπορεί, σ’ αυτό το στάδιο του προγράμματος, να είναι ευνοϊκότερη η τιμολόγηση. Η εταιρεία τεχνολογίας ζωοτροφών είναι αισιόδοξη ότι αυτή η δαπάνη δεν θα είναι απαγορευτική για ευρεία απορρόφηση. «Πάντα θα κοστίζει η μείωση των εκπομπών μεθανίου. Ωστόσο, συνεργαζόμαστε με τους μεταποιητές βοείου κρέατος και τους λιανοπωλητές τροφίμων για να βεβαιωθούμε ότι θα γίνει μια καλή επένδυση για τον αγρότη που χρησιμοποιεί το συμπλήρωμα ζωοτροφών για τη μείωση των εκπομπών. Έχουμε δει σε μελέτες αυξημένη παραγωγικότητα των ζώων όταν ταΐζουμε φύκια για να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε τις τιμές. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για κέρδη παραγωγικότητας», μας είπαν.

Πηγή: foodnavigator.com

* Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος είναι επιστημονική διακυβερνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ιδρύθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

12 July 2022
Banner
Banner