Πρόταση του ΥΠΑΑΤ για ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης – Η κλιματική αλλαγή αφορά ολόκληρη την Ε.Ε.

10 November 2023

Πρόταση του ΥΠΑΑΤ για ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης – Η κλιματική αλλαγή αφορά ολόκληρη την Ε.Ε.

Mε την κλιματική αλλαγή να προκαλεί όλο πιο συχνά καταστροφές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στη συζήτηση που είχε με αντιπροσωπεία Ευρωπαίων υπουργών σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, πρότεινε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα αφορά όλες τις χώρες που πλήττονται, πρόταση με την οποία συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέρη της αντιπροσωπείας πως η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Πρέπει να δημιουργηθεί αμέσως ένας μηχανισμός στήριξης προς τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική κρίση.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα πάνω από την Κάρλα, όπου η καταστροφή είναι μεγάλη, με περίπου 180.000 στρέμματα να παραμένουν πλημμυρισμένα

Στην ίδια άποψη με τον ΥΠΑΑΤ συντάχθηκαν και ο νεοεκλεγμένος περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, που μαζί με τον απερχόμενο περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό ήταν παρόντες στις επισκέψεις των Ευρωπαίων υπουργών.

Η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων αποτελείται από τους υπουργούς Γεωργίας  της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος, της Μάλτας, Anton Refalo και την υφυπουργό της Σλοβενίας, Eva Knez. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko, και της Μάλτας, Joseph Cuschieri, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις κυβερνήσεις χωρών που έχουν στείλει αντιπροσωπείες. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη μελέτη για τη θωράκιση της Θεσσαλίας, Μιλτιάδης Γκουτζούρης  και ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθ. Μαρκινός ανέφερε ότι, με βάση τη μελέτη που συνέταξε ο ΤΟΕΒ και θεωρήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών του δικτύου του υπολογίζεται σε 14 εκ. €.

Σε δηλώσεις προέβησαν οι συμμετέχοντες της συνάντησης με τον κ. Αυγενάκη να αναφέρει:

«Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως εκ μέρους των κατοίκων του Θεσσαλικού κάμπου, την Ε.Ε. η οποία στέκεται αλληλέγγυα στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει δύο μήνες τώρα.

Είμαι χαρούμενος γιατί μόλις χθες, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, καταβάλαμε τις προκαταβολές περίπου 17 εκ. σε περίπου δύο χιλιάδες κτηνοτρόφους. Αντίστοιχη συνέπεια θα δείξουμε και στους περίπου 30 χιλιάδες αγρότες την επόμενη Παρασκευή που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς τους, οι προκαταβολές τις οποίες έχουμε ανακοινώσει.

Ξέρουμε όμως ότι μένουν πολλά ερωτήματα, τα οποία μένει να απαντηθούν. Δύο πράγματα είναι βέβαια. Πρώτον ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. Δεν περισσεύει κανένας. Είναι  η εποχή των μεγάλων συναινέσεων που νομίζω μας καλύπτει όλους, το υιοθετούμε άπαντες. Η συνεργασία που είχαμε την προηγούμενη περίοδο με τον Κώστα, η συνεργασία που θα έχουμε από εδώ και μετά με τον Δημήτρη, με τους δημάρχους είναι κάτι το οποίο πρέπει να φέρει αποτέλεσμα. Οι πολίτες θέλουν αυτή τη στιγμή δουλειά, αποτέλεσμα, ηρεμία, ασφάλεια και γι αυτό το λόγο πρέπει να δουλέψουμε οργανωμένα, μεθοδικά και ό,τι λέμε να ισχύει.

Ερωτηθήκαμε πότε αλήθεια θα μπορέσουν να σπείρουν; Πότε θα έχουμε το τάδε ή το δείνα θέμα λυμένο; Θα δίνουμε απαντήσεις μονάχα όταν θα έχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία και ό,τι λέμε θέλουμε σε κάθε περίπτωση να τηρείται με απόλυτη ευλάβεια. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν πληγεί, έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν και πολλές απορίες και πολλές αγωνίες και μια ανασφάλεια, την οποία πρέπει με κάθε τρόπο συντονισμένα  να την αποβάλουμε. Η κοινωνία αυτή πρέπει να πάρει ξανά μπροστά».

Ο κ. Αγοραστός με τη σειρά του είπε:

«Η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου.    Γρήγορα να επανέλθουν όλοι στις καλλιέργειες, γρήγορα να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας και αυτό χρειάζεται πρόγραμμα, σοβαρές μελέτες, ταχύτητα μεγάλη, συνεργασία και συνέργεια, για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που αξίζει ο Θεσσαλικός κάμπος. Εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Ο νέος περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε σχετικά με τη συνάντηση καταθέτοντας τα δικά του συμπεράσματα:

«Θα ήθελα να πω, ως νέος περιφερειάρχης, ότι αυτή η περίοδος που θα ζήσουμε είναι μια περίοδος πρωτόγνωρων συναινέσεων. Δεν θα έχουμε ξανασυναντήσει τέτοιες συναινέσεις, γιατί αλλιώς δεν μας παίρνει. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το project είναι πάρα πολύ μεγάλο και νομίζω ότι θα πρέπει να το αντιλαμβάνεστε ως να έχει πλημμυρίσει ένα μαγαζί , να πάμε να το ξεπλημμυρίσουμε και αφού το ξεπλημμυρίσουμε τότε θα δούμε ποιος ήταν αυτός που το ξεπλημμύρισε. Κάπως έτσι εγώ το βλέπω και αυτός είναι  ρόλος μου και γι αυτό ψηφίστηκα νομίζω από τον κόσμο και αυτό θα κάνω. Θα συνεργαστώ με αυτούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι και με τον Κώστα και με τον Λευτέρη και με όλους  για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε»..

Ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Πέτρος Ξενοφών είπε ότι πρέπει όλοι να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα δείχνοντας την αλληλεγγύη τους. Δήλωσε συγκλονισμένος από την εικόνα που αντίκρισε και έκανε λόγιο για βιβλική καταστροφή. Ζήτησε επίσης να ενεργοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μάλιστα είπε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ταμείου χρηματοδότησης όσων πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, ανέφερε ότι και η χώρα του αντιμετωπίζει ανάλογα φαινόμενα με πλημμύρες. Όπως είπε η κλιματική αλλαγή έχει επιταχυνθεί  και τα προβλήματα πλέον δεν είναι τοπικά. Πρέπει να δράσουμε μαζί, όπως σήμερα, «μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», είπε.

Ο υπουργός Γεωργίας της Μάλτας, Anton Refalo είπε ότι αν δεν δει κανείς την καταστροφή με τα μάτια του δεν μπορεί να την πιστέψει. Και πρόσθεσε: «Είμαι πραγματικά συντετριμμένος από όλη αυτή την καταστροφή και νομίζω ότι αυτό που συνέβη εδώ μας διδάσκει ένα πολύ σημαντικό μάθημα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά την Ελλάδα, που είναι μέλος της EE, πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη από τη Μάλτα και από άλλα κράτη μέλη. Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες. Έτσι, είναι καθήκον μας να δείξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στους αγρότες που έχουν πληγεί από αυτή την καταστροφή. Μπορούμε να αντλήσουμε πολλά διδάγματα από αυτή την καταστροφή και πρέπει να βρούμε περισσότερους τρόπους για να προστατεύσουμε τους αγρότες μας. οι εικόνες έχουν μείνει στο μυαλό μου, αλλά είμαστε εδώ και θα βοηθήσουμε».

Ο πρεσβευτής της Ισπανίας, Carles Casajuana εξέφρασε τη στήριξή του προς τη χώρα μας επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους πληγέντες.

Ο πρεσβευτής της Κροατίας, Aleksandar Sunko ανέφερε ότι απέναντι στην κλιματική κρίση υπάρχει μόνο μια λύση, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Στεφανοβηκίου, Μανώλης Ντάγκαλος είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μείνει χωρίς γη αλλά δεν έμειναν χωρίς ελπίδα. Είπε ότι η επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Επισήμανε, τέλος, τον κίνδυνο να χειροτερέψει η κατάσταση στην περιοχή αν πέσουν βροχές.

Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ,  Θανάσης Καραΐσκος και Χρ. Τσιτσιρίγκος επισήμαναν ότι είναι σημαντικό που η ΕΕ αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας και ζήτησαν να αξιοποιηθεί κάθε χρηματική δυνατότητα.

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, Δημ. Σοφολόγης τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί ανωτέρας βίας, ενώ επανέλαβε την απόφαση του ΓΕΩΤΕΕ να στηρίξει τους πληγέντες.

10 November 2023
Banner