O μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος της Δανίας, η Danish Crown, κατηγορείται για παραπλανητική ετικέτα σχετικά με το κλίμα

05 March 2024

O μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος της Δανίας, η Danish Crown, κατηγορείται για παραπλανητική ετικέτα σχετικά με το κλίμα

Ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος της Ευρώπης, η Danish Crown, παραπλάνησε τους πελάτες με την εκστρατεία του «Χοιρινό κρέας ελεγχόμενο από το κλίμα», σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δανίας.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας υποστήριξαν ότι η Danish Crown έγινε κάποιο μπέρδεμα στα αυτοκόλλητά της, γιατί ουσιαστικά το μότο που είχε υιοθετήσει η εταιρεία μάρκετινγκ προκειμένου να προωθήσει το χοιρινό της ήταν «πιο φιλικό προς το κλίμα από όσο νομίζετε». Να σημειώσουμε πως η παραπλάνηση σ’ αυτού του είδους μάρκετινγκ εκφράζεται με την ορολογία «greenwashing»

«Η σημερινή ετυμηγορία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, όχι μόνο στη Δανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι οι παραπλανητικές τακτικές μάρκετινγκ δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ασπίδα της ελευθερίας του λόγου», δήλωσε ο Rune-Christoffer Dragsdahl, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Χορτοφάγων της Δανίας, ένας από τους ενάγοντες. «Το κέρδος από τις υποσχέσεις για το κλίμα πρέπει να υποστηρίζεται με νόμιμη δράση για το κλίμα».

Η Δανία είναι η πρωτεύουσα του χοιρινού κρέατος της Ευρώπης. Εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος σε άλλες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με το Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ετικέτα του Danish Crown «χοιρινό με ελεγχόμενο κλίμα» δεν είχε υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και έτσι περιόρισε την ικανότητα του μέσου καταναλωτή να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση. Η επισήμανση θα μπορούσε να «διαστρεβλώσει σημαντικά» την οικονομική συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή, ανέφερε.

Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα κατά του ισχυρισμού στο μάρκετινγκ της Danish Crown ότι το χοιρινό κρέας της ήταν «πιο φιλικό προς το κλίμα από όσο νομίζετε».

Είπε ότι η δήλωση ήταν σχετική και ανέφερε μια έκθεση που δείχνει ότι οι Δανοί καταναλωτές αγωνίζονται να προσδιορίσουν πόσο ρυπογόνο είναι το χοιρινό κρέας - με τους περισσότερους από αυτούς να κατατάσσουν τους χοίρους δίπλα στις αγελάδες. Το χοιρινό εκπέμπει λιγότερες εκπομπές πλανητικής θέρμανσης από το βόειο κρέας ανά μερίδα, αλλά περισσότερο από το κοτόπουλο.

«Είναι πιο πιθανό οι χοίροι να μπορούν να πετάξουν παρά η παραγωγή χοιρινού κρέατος να είναι φιλική προς το κλίμα», δήλωσε ο Frederik Roland Sandby από το Κίνημα για την Προστασία του Κλίματος, μια ένωση των ομάδων του κλίματος της βάσης στη Δανία.

Είναι η πρώτη φορά που υπόθεση η οποία αφορά το «greenwashing» οδηγείται σε δίκη, στη Δανία. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι μπορεί να επιβάλει ευρύτερες αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη πίεση από τα δικαστήρια.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση κατά του αμερικανικού τμήματος της JBS, της μεγαλύτερης εταιρείας συσκευασίας κρέατος στον κόσμο, κατηγορώντας την ότι παραπλανούσε τους πελάτες σχετικά με τους κλιματικούς της στόχους.

Το δικαστήριο διέταξε τη Danish Crown να πληρώσει μερικά από τα νομικά έξοδα, αξίας περίπου 40.000 ευρώ (35.000 £).

Πηγή: theguardian.com

05 March 2024
Banner
Banner