Προϊόντα ιδιαίτερης ποιοτικής αξίας από κρέας βραχυκερατικής φυλής

07 March 2024

Προϊόντα ιδιαίτερης ποιοτικής αξίας από κρέας βραχυκερατικής φυλής

Γεύση από προϊόντα ιδιαίτερης ποιοτικής αξίας γεύθηκαν όσοι παραβρέθηκαν στην ιδιαίτερη εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, στις 21/2. Οικοδεσπότες η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών και η Ομάδα Παραγωγών Genes & Nature Αυτόχθονες Φυλές.

Στις προσπάθειες να αναδειχθεί και να διατηρηθεί η αυτόχθονη βραχυκερατική φυλή αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης, η οποία αριθμεί 110 μέλη κι έχει πετύχει να εκπροσωπεί τους εκτροφείς σε όλα τα αρμόδια όργανα και να μελετήσει σε συνεργασία με ανώτατα ιδρύματα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φυλής.

Στις επιστημονικές αναλύσεις που έγιναν για το κρέας της βραχυκερατικής αναφέρθηκε η κτηνίατρος Παναγιώτα Βράντζα, μέλος της Ομάδας Παραγωγών. Σύμφωνα με αυτές αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο κρέας, έχει ανώτερη γεύση και άρωμα σε σύγκριση με τα συμβατικά βοοειδή, υπερτερεί σε σίδηρο, μυογλοβίνη και σε πολυφαινόλες, ενώ εμφανίζει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε κορεσμένα, πολυακόρεστα, ω3 και ω6 λιπαρά και ο λόγος ω3/ω6 είναι μεγαλύτερος στην βραχυκερατική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την θετική επίδραση στην υγεία.

Στην ξεχωριστή βραδιά οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν το μενού που ετοίμασε ο R&D Chef και σύμβουλος γαστρονομίας, Λάζαρος Ράπτης, ο οποίος παρουσιάζοντας τα προϊόντα είπε ότι η μαγειρική αξιοποίηση αυτού του ιδιαίτερου κρέατος απαιτεί μια άλλη προσέγγιση, που προσιδιάζει περισσότερο στο κυνήγι, αφού τα ζώα της φυλής αυτής ζουν ελεύθερα και αναπτύσσουν ένα πιο ισχυρό μυϊκό σύστημα.

07 March 2024
Banner
Banner