Προωθείται η παραγωγή πρωτεΐνης από έντομα

22 October 2023

Προωθείται η παραγωγή πρωτεΐνης από έντομα

Related Articles

Το αφήγημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και η στοχοποίηση της εκτροφής ζώων και ειδικότερα βοοειδών έχει δημιουργήσει μια νέα ακόμα αγορά την οποία εκπροσωπεί η αμερικανική εταιρεία Tyson Foods Inc. με έδρα το Springdale. Η Tyson επενδύει σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής συστατικών εντόμων στον κόσμο με προοπτική επέκτασης και σε άλλες πολιτείες αλλά και συνεργασία με την εταιρεία Protix με έδρα την Ολλανδία με την οποία έχει συνάψει συμφωνία κοινοπραξίας για τη λειτουργία και την κατασκευή μιας εγκατάστασης συστατικών εντόμων. Όταν ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα είναι ένα από τα πρώτα μεγάλης κλίμακας και θα παράγει πρωτεΐνες και λιπίδια εντόμων για χρήση στις βιομηχανίες τροφών για ζώα συντροφιάς, υδατοκαλλιέργειας και κτηνοτροφίας, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Η παραγωγή της επιχείρησης των ΗΠΑ θα είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το εργοστάσιο της Protix στην Ολλανδία. Η εγκατάσταση της Protix στην Ολλανδία λειτουργεί από το 2019.

«Η συνεργασία μας με την Protix αντιπροσωπεύει την τελευταία στρατηγική επένδυση της Tyson Foods σε πρωτοποριακές λύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση της Tyson Foods», δήλωσε ο John R. Tyson, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. «Ο κύκλος ζωής των εντόμων παρέχει την ευκαιρία για πλήρη κυκλικότητα εντός της αλυσίδας αξίας μας, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο σύστημα διατροφής για το μέλλον».

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει ένα κλειστό σύστημα για την παραγωγή πρωτεϊνών εντόμων, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής, της επώασης και της εκκόλαψης προνυμφών εντόμων. Οι επεξεργασμένες προνύμφες θα χρησιμοποιηθούν για τις βιομηχανίες υδατοκαλλιέργειας και τροφών για ζώα συντροφιάς με άλλες πιθανές χρήσεις σε ζωοτροφές και φυτικές ζωοτροφές.

«Η στρατηγική συνεργασία της Tyson Foods και της Protix προάγει την κοινή μας δουλειά προς τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, πιο βιώσιμης πρωτεΐνης χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις», δήλωσε ο Kees Aarts, διευθύνων σύμβουλος της Protix. «Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως τα υπάρχοντα υποπροϊόντα τους ως πρώτη ύλη για τα έντομά μας. Αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Protix και επιταχύνει σημαντικά τη φιλοδοξία μας να αναπτυχθούμε μέσω διεθνών συνεργασιών».

Πέρυσι, η γαλλική εταιρεία συστατικών εντόμων Innovafeed ενώθηκε με την ADM, έναν γίγαντα επεξεργασίας τροφίμων και εμπορευμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, με προοπτική να χτίσουν αυτό που οι εταιρείες αποκαλούσαν τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πρωτεΐνης εντόμων στον κόσμο στο Decatur, Ill. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο. σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Άλαν Έλστραντ, καθηγητής διαχείρισης και αναπληρωτής πρύτανης προγραμμάτων και έρευνας στο Walton College of Business στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, είπε ότι η επένδυση Τyson και Protix δείχνει το ενδιαφέρον της εταιρείας να χρησιμοποιεί καινοτόμες προσεγγίσεις στην παραγωγή τροφίμων και συνέχισε: «Η συνεργασία Tyson και Protix δείχνει τη δέσμευσή τους στην εξεύρεση καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων στη βιομηχανία πρωτεϊνών και σηματοδοτεί την υποστήριξή τους για το περιβάλλον σε επενδυτές και αναλυτές του κλάδου».

Η Τyson αγωνίζεται με την κερδοφορία τους τελευταίους μήνες, αναφέροντας συνεχόμενες τριμηνιαίες απώλειες, καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις σε όλα τα τμήματα κρέατος, αλλά κυρίως στο κοτόπουλο. Έκλεισαν ή βρίσκονται στο στάδιο του κλεισίματος έξι εργοστάσια φέτος, εκ των οποίων ένα στο Van Buren και ένα στο North Little Rock.

Τον Αύγουστο, ο Tyson ανέφερε ζημία 417 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 1,18 δολαρίων ανά μετοχή, για το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με κέρδος 750 εκατομμυρίων δολαρίων ή 2,07 δολαρίων ανά μετοχή, το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η Tyson είπε ότι τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 3% από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, στα 13,14 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση των πωλήσεων ήταν κυρίως στα τμήματα χοιρινού και κοτόπουλου. Η εταιρεία ανέφερε ζημία 97 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο της σε σύγκριση με κέρδη 829 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Η αγορά για τα συστατικά των εντόμων «αναπτύσσεται σίγουρα με εκθετική ταχύτητα», δήλωσε η Christine Johanna Picard, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα – Πανεπιστήμιο Περντού της Ιντιανάπολης Σχολή Επιστημών. Η κ. Picard βοήθησε στη δημιουργία του Κέντρου για την Περιβαλλοντική Αειφορία μέσω της Εκτροφής Εντόμων, μια συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και μελών της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Tyson και Protix. «Υπάρχουν όλο και περισσότερες startups που έρχονται στον χώρο επειδή υπάρχει τόση ζήτηση για πρωτεΐνη εντόμων», είπε.

Πηγή: mdcp.nwaonline.com

22 October 2023
Banner
Banner