Προγράμματα προώθησης κρέατος συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.
Related Articles
Είκοσι επτά προγράμματα για προώθηση αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες ενέκρινε η Κομισιόν. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα διαρκέσουν τρία χρόνια, ανέρχεται σε 77,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Ε.Ε. συνεισφέρει τα 39 εκατ. ευρώ.
Αφού σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά το αιγοπρόβειο κρέας ανήκει στα επιλεγμένα προϊόντα, ας δούμε ποιες χώρες και οργανισμοί αιτήθηκαν και πέτυχαν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν το κρέας:
Ιρλανδία, Γαλλία και Μ. Βρετανία (διά των Οργανισμών τους Bord Bia, Interbev και EBLEX) αιτήθηκαν πρόγραμμα για το πρόβειο κρέας. Χώρες-στόχοι του προγράμματος προώθησης θα είναι οι Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Μ. Βρετανία και Βέλγιο. Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός είναι 6,45 εκατ. ευρώ για τη διάρκεια της τριετίας και η Κοινοτική συγχρηματοδότηση θα ανέλθει σε 3,22 εκατ.
Η Βουλγαρία (διά του Οργανισμού NARSPBM) πέτυχε να εγκριθεί 3ετές πρόγραμμα για γαλακτοκομικά και πρόβειο κρέας. Χώρες-στόχοι του προγράμματος προώθησης θα είναι οι Γερμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Κροατία. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,57 εκατ. ευρώ και η Κοινοτική συγχρηματοδότηση σε 1,79 εκατ.
Η Ισπανία με τον Οργανισμό Interovic υπέβαλε αίτημα για πρόβειο κρέας. Το πρόγραμμα θα είναι 3ετές και θα εξελιχθεί σε Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία. Ο προϋπολογισμός του είναι 4,15 εκατ. και η Κοινοτική συνδρομή 2,07 εκατ. ευρώ.
Με κοινοπραξία 31 παραγωγών οι Ιταλοί πέτυχαν την έγκριση του προγράμματος για το προσούτο του Σαν Ντανιέλε. Το πρόγραμμα είναι 3ετές και απευθύνεται σε Γερμανία, Μ. Βρετανία, Αυστρία. Προϋπολογισμός 5,6 εκατ. ευρώ και η Κοινοτική συγχρηματοδότηση θα ανέλθει σε 2,8 εκατ.
Πρόγραμμα για το κρέας βοοειδών και χοιροειδών κέρδισε και η Πολωνία. Την αίτηση έκανε ο Οργανισμός PMA, το πρόγραμμα είναι 3ετές, και θα ξεδιπλωθεί στην Τουρκία. Ο προϋπολογισμός είναι 876 χιλ. ευρώ και η Κοινοτική συνδρομή θα είναι 438 χιλ.
Η Μ. Βρετανία διά του HCC πέτυχε την έγκριση 3ετούς προγράμματος για το κρέας, που θα απευθυνθεί σε Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Ιταλία. 4,16 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός, από τα οποία η Κοινοτική συγχρηματοδότηση είναι τα 2,08 εκατ.
Την έγκριση προγράμματος προώθησης πέτυχε και το Βέλγιο. Την αίτηση έκανε το VLAM, ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί τα φλαμανδικά αγροτικά προϊόντα (κρέας πουλερικών, κουνελιών, προϊόντα κρέατος, αλλά και αυγά, πατάτες, φρούτα και λαχανικά). Το πρόγραμμα είναι 3ετές, θα εξελιχθεί σε όλο το Βέλγιο, ο προϋπολογισμός του είναι 1,35 εκατ. εκ των οποίων η Κοινοτική συνδρομή θα είναι 675 χιλ. ευρώ.
Η Κομισιόν ενέκρινε τέσσερα προγράμματα από την Ελλάδα, προερχόμενα κυρίως από συνεταιρισμούς. Αφορούν οπωροκηπευτικά και παραδοσιακά προϊόντα, μεταξύ των οποίων μπορεί να ωφεληθούν μερικά παραδοσιακά αλλαντικά της Κρήτης που διακινεί η Μασαούτης.
Ο οργανωμένος κλάδος κρέατος στην Ελλάδα απουσιάζει από τη λίστα των προγραμμάτων προώθησης, αν και η δυνατότητα ήταν γνωστή από πολύ καιρό. Το Meat News εδώ και πάνω από ένα έτος έχει αφιερώσει αρκετό χώρο στο θέμα των προγραμμάτων, αλλά και στη νέα δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτό το αιγοπρόβειο κρέας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είχαν ωριμάσει αρκετά στη χώρα μας ώστε ένας οργανισμός να κινηθεί αναλόγως. Ας ελπίσουμε ότι στο επόμενο «κύμα» εγκρίσεων θα δούμε και την Ελλάδα να συμμετέχει στη δυνατότητα προώθησης κρέατος και προϊόντων κρέατος. Τώρα που υπάρχει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος ίσως τα πράγματα να είναι λίγο πιο εύκολα.