Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΑΑ – Συμπεράσματα και προοπτικές

31 May 2024

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΑΑ – Συμπεράσματα και προοπτικές

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, με την παρουσία του υφυπουργού κ. Δ. Σταμενίτη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχού, του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και πολλών ακόμα πολιτικών στελεχών.  

Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Περιφερειών, των Υπουργείων, των Υπηρεσιών καθώς και λοιπών Φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση των εν λόγω τομεακών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο των δύο συνεδριάσεων καταγράφηκε η ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 καθώς και οι εξαιρετικά υψηλές  επιδόσεις του σε επίπεδο πληρωμών και κατ΄ επέκταση απορρόφησης ενωσιακών πόρων, ενώ έγινε αναφορά σχετικά με την ενεργοποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και τον χρονοπρογραμματισμό προσκλήσεων και πληρωμών.

Ο υφυπουργός κ. Διονύσιος Σταμενίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ λέγοντας: «Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες για την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα μας, σεβόμενοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας όμως ταυτόχρονα βιώσιμους όρους, μέσα από έναν ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιούμε στο πλαίσιο τόσο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και ο οποίος θέτει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του, τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Νικόλαος Καλίνης, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προϊσταμένου της Γεωγραφικής Μονάδας κ. Filip Busz και ενημέρωσε για την πρόοδο σχετικά με τα μέτρα για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την καλή διαβίωση των ζώων και τη συνεργασία ενώ σημείωσε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες υλοποίησης του ΠΑΑ για την επίτευξη των χρηματοδοτικών τους στόχων. Για το ΣΣ ΚΑΠ επισήμανε την ικανοποίηση για τις πληρωμές του Πυλώνα Ι και το μεγάλο ενδιαφέρον των αγροτών για τα οικολογικά σχήματα αλλά και την ανάγκη της άμεσης ενεργοποίησης των παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ.

Στο πλαίσιο των εργασιών των δύο Επιτροπών Παρακολούθησης, τα μέλη τους ενημερώθηκαν, μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων, σχετικά με :την πορεία υλοποίησης και το χρονοπρογραμματισμό προσκλήσεων και πληρωμών του ΠΑΑ 2014-2022,

  • την πορεία υλοποίησης, την έγκριση κριτηρίων επιλογής παρεμβάσεων και το χρονοπρογραμματισμό προσκλήσεων και πληρωμών του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027,
  • τον οδηγό δημοσιότητας και προβολής του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027,
  • την εθνική επιτροπή AKIS (Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας)
  • τα διακρατικά προγράμματα συνεργασίας WetlandSolutions4Change και ΡΙ΅ΕΤ για τους υγροτόπους.το σύστημα παρακολούθησης καταγγελιών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
31 May 2024
Banner