Έξι προτάσεις-τροποποιήσεις της Ελλάδας για το νέο ΣΣ της ΚΑΠ

16 January 2024

Έξι προτάσεις-τροποποιήσεις της Ελλάδας για το νέο ΣΣ της ΚΑΠ

Related Articles

Εν αναμονή της έγκρισης της ΚΑΠ από την Ε.Ε., ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παρέθεσε χθες στη Βουλή τις τροποποιήσεις του νέου Στρατηγικού Σχεδίου, απαντώντας μάλιστα σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, τονίζοντας πως «η νέα ΚΑΠ πρέπει να εξελιχθεί, πρέπει να αναβαθμιστεί  και κυρίως να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών με μεγαλύτερη ευελιξία».

Η τροποποίηση περιλαμβάνει αλλαγές που:

1) Σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι σχετίζονται με γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις των παραγωγών.

2) Αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων στα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων (οικολογικά προγράμματα), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32, καθώς επίσης και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.

3) Σχετίζονται με παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς όπως οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, οίνο, μελισσοκομία. Περιλαμβάνουν κυρίως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής σε παρεμβάσεις στους τομείς οίνου, μελισσοκομίας, στα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) και των οπωροκηπευτικών.

4) Σχετίζονται με παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης στο πλαίσιο του άρθρου 76 για την Επιδότηση Ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκ. €.

5) Αφορούν στις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων.

6) Αφορούν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.

Ο ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε τη Βουλή ότι στις 24 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της χώρας μας, συγκαλείται η πρώτη Συνάντηση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EU MED 9), ενώ το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις για τη 2η τροποποίηση της ΣΣ ΚΑΠ. Μάλιστα, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής να ορίσει ημερομηνία ώστε να συγκληθεί η Επιτροπή προκειμένου να συζητήσει της αλλαγές στη ΣΣ ΚΑΠ και κάλεσε τον Βασίλη Κόκκαλη να καταθέσει προτάσεις.

16 January 2024
Banner
Banner