ΠΓΕ το βόειο και πρόβειο κρέας από το West Country της Αγγλίας

03 December 2013

ΠΓΕ το βόειο και πρόβειο κρέας από το West Country της Αγγλίας

Πιστοποίηση με την ένδειξη ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ετοιμάζεται να αποκτήσει από το ερχόμενο έτος το βόειο και πρόβειο κρέας της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Μετά από πεντάμηνη διαδικασία διαβούλευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν σημειώθηκε κάποια αντίρρηση στα σχέδια που υποβλήθηκαν, κι έτσι τώρα η Κομισιόν ετοιμάζεται να καταχωρίσει τις ονομασίες West Country Beef και West Country Lamb για να ακολουθήσει αμέσως μετά η τοποθέτηση και εμπορία των προϊόντων αυτών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο EBLEX (Οργανισμός Αγγλικού Βόειου και Πρόβειου Κρέατος), το βοδινό και πρόβειο κρέας που προέρχεται από την περιοχή και πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, θα φέρει το λογότυπο ΠΓΕ, θα αναφέρεται ως West Country (Δυτική Χώρα της Αγγλίας) και θα προωθείται στην αγορά με βάση την περιοχή εκτροφής.
Τα κριτήρια τα οποία προαναφέραμε περιλαμβάνουν την υποχρέωση το κρέας να προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και τελειοποιήθηκαν στις περιοχές Cornwall, Devon, Somerset, Gloucestershire, Dorset ή Wiltshire (περιοχές της νοτιοδυτικής Αγγλίας) και η διατροφή τους βασίζεται κατά τουλάχιστον 70% στη χορτονομή. Σημειώνεται επίσης ότι η σφαγή θα πρέπει να εκτελείται σε εγκεκριμένες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις με πλήρη ιχνηλασιμότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η γνησιότητα του προϊόντος.
Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν αυτή την εξέλιξη τα στελέχη του Meat South West (του οργανισμού που έκανε όλες τις ενέργειες προκειμένου να προωθηθεί η συγκεκριμένη πιστοποίηση), αλλά και του EBLEX (που παρείχε τεχνογνωσία και υποστήριξη), καθώς σε αυτή την εξέλιξη βλέπουν πολλές εμπορικές ευκαιρίες για το κρέας της περιοχής αυτής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νικ Άλεν από τον EBLEX, «είναι τώρα στο χέρι της βιομηχανίας και των εμπόρων να αγκαλιάσουν τα δύο προστατευόμενα προϊόντα και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει αυτή η πιστοποίηση».

03 December 2013
Banner
Banner