Πασχαλινή αγορά εν αναμονή…
Related Articles
Με τιμές στο ύψος της περσινής αντίστοιχης περιόδου αναμένεται να φθάσουν τα αμνοερίφια στη λιανική αγορά – υπάρχει επάρκεια διαβεβαιώνουν οι έμποροι.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News #125 (Απρίλιος 2024)
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται και φέτος η Πασχαλινή αγορά των αμνοεριφίων και στα δυο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες: στην τιμή και στην επάρκεια. Αυτή είναι η εικόνα που μας μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, ένα μήνα περίπου πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα (σ.σ. το ρεπορτάζ αυτό γράφτηκε στις 3/4, λίγο πριν τυπωθεί το παρόν τεύχος). Ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα.
Οι εξαγωγές που προηγήθηκαν λόγω του Πάσχα των καθολικών ήταν μια αρκετά καλή περίοδος για τους παραγωγούς, αφού οι τιμές στις οποίες πούλησαν κινήθηκαν στα 7,50-8 ευρώ, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος. Η τιμή αυτή για τα μικρά αρνιά των 6-7 κιλών, θεωρείται ότι υπερκαλύπτει το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο.
Οι φετινές εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό έως και 20% σε σχέση με πέρυσι. Κύριες αγορές για το ελληνικό αρνί και το κατσίκι είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία και λιγότερο η Ισπανία και η Γερμανία. Το ελληνικό προϊόν έχει εδραιωθεί σε αυτές τις αγορές, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας Γιάννης Φασουλάς. Στον τομέα αυτό έχει βελτιωθεί αρκετά η χώρα μας και στη σφαγή και στη συσκευασία και το προϊόν έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Παρά την αυξημένη εξαγωγή, όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Φασουλάς υπάρχουν αρκετά ζώα να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Η παραγωγή ευνοήθηκε και από τις κλιματολογικές συνθήκες και από το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα είναι αργά και θα υπάρξουν αρκετά «βαριά» αρνιά και κατσίκια των 12-17 κιλών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΤΟΚΚ, ειδικά τα νησιά και κυρίως η Κρήτη μπορούν να διαθέσουν μεγάλες ποσότητες ώστε να μην υπάρξει θέμα επάρκειας.
Άλλωστε οι εισαγωγές από την Ρουμανία, οι οποίες όπως κάθε χρόνο συμπληρώνουν την αγορά, έχουν ήδη αρχίσει.
Ως προς την τιμή, οι τιμές που πέτυχαν οι παραγωγοί στην εξαγωγή είναι οδηγός και για το πού θα κινηθούν στην εγχώρια αγορά. Οι παραγωγοί αναμένεται να πουλήσουν σε ανάλογες τιμές. Σε ίδιες τιμές περίπου πωλούνται φέτος και τα αρνιά στη Ρουμανία (4-4,20 τιμή στο ζων βάρος), δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες στον ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι στον λιανικό πωλητή το αρνί θα φθάσει σε τιμή γύρω στα 9 ευρώ, με το κατσίκι να έχει μια διαφορά γύρω στα 20 λεπτά.
Έλεγχοι και προβλήματα
Τα ζητήματα των ελέγχων στην αγορά συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή της ΠΟΚΚ και των αρμόδιων υπηρεσιών και σύμφωνα με πληροφορίες μας η ηγεσία του Υπουργείου προσανατολίζεται να επαναφέρει τη σφραγίδα ΕΛΛΑΣ στα σφάγια, ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση με τη μπλε σφραγίδα της Ε.Ε. που έχουν και τα εισαγόμενα. Μια εμπλοκή με τους ελέγχους φαίνεται να υπάρχει από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει απεργία-αποχή με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΓΕΔΥ) από τις 15 Απριλίου, διαμαρτυρόμενοι για την απασχόλησή τους Σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου χωρίς να πληρώνονται και εκτός πλαισίου των καθηκόντων τους.