Παρεμβάσεις με μέτρα στήριξης για αγρότες, συνταξιούχους και οφειλέτες

15 February 2023

Παρεμβάσεις με μέτρα στήριξης για αγρότες, συνταξιούχους και οφειλέτες

Σε διευκρινίσεις προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας νέες παρεμβάσεις, υποστηρικτικές της κοινωνίας, όπως είπε. Παρεμβάσεις που αφορούν τους συνταξιούχους, τους οφειλέτες και τους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα για τους αγρότες:

  • Θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.
  • Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, συνολικού κόστους 120 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Για συνταξιούχους και οφειλέτες:

  • Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους. Καλύπτει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους και είναι από 200 έως 300 ευρώ.
  • Παράταση στη μείωση συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους, προς όφελος επιχειρηματικότητας.
  • Αύξηση 200 ευρώ στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και αφορά  εργαζόμενους στην υγεία και το πυροσβεστικό σώμα.
  • Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις. Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.
  • Με εμβόλιμη πληρωμή έως τέλος Μαρτίου η έκτακτη εφάπαξ χορήγηση που καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση
  • Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για 6 μήνες.
  • Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών για όσους έχασαν 72 ή 120 δόσεις δίνεται δυνατότητα να αναβιώσουν με δυο μηνιαίες δόσεις έως τις 31/7/23.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών: Παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών δεν είμαστε εκεί που επιθυμούμε. Εμείς ως κυβέρνηση με ρυθμίσεις που καταθέτουμε στη Βουλή επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού. Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση της μη ρύθμισης που επιβάλει ο αλγόριθμος. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Διευρύνουμε το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο. Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο. Ως προς την κατάργηση θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι δόσεις για τις υπολοιπόμενες δόσεις. Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5% που είναι σήμερα».

15 February 2023
Banner
Banner