Με… εξαιρέσεις η επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

01 September 2022

Με… εξαιρέσεις η επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης  (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση.

Το ποσό που δικαιούται κάθε αγρότης πιστώθηκε άμεσα στον τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς την υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ το συνολικό ποσό μεταφοράς σε λογαριασμούς δικαιούχων φθάνει στα 68 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά αρκετοί δικαιούχοι δεν έλαβαν την επιστροφή. ¨οπως διευκρινίζει με σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν έλαβαν την επιστροφή που δικαιούνται επειδή δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως, έως τις 15 Ιουλίου, στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.), δύνανται να εγγραφούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2022, ώστε να λάβουν, ακολούθως, το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ που τους αναλογεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει, όπως έχει καθορισθεί με το ΦΕΚ Β 3155/2016. Τα ποσά που θα καταβληθούν, μετά από κυβερνητική απόφαση, είναι ακατάσχετα και δε συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.

01 September 2022
Banner
Banner