Παραπλανητική η ορολογία προϊόντων εναλλακτικού κρέατος

13 September 2022

Παραπλανητική η ορολογία προϊόντων εναλλακτικού κρέατος

Αν και τα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης κυκλοφορούν εδώ και καιρό στην αγορά, εν τούτοις η κατηγορία έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Grand View Research, το 2019 η παγκόσμια αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος αποτιμήθηκε ήδη στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2025, η αγορά αναμένεται να φτάσει τα $7,1 δισ.

Η Ευρώπη είναι βασικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος, καθώς αυτή τη στιγμή αυξάνεται με εκτιμώμενο CAGR 7,3%.

Όμως, καθώς η αγορά κρέατος φυτικής προέλευσης μεγαλώνει, υπάρχει πρόβλημα στην ορολογία. Οι εναλλακτικοί παραγωγοί κρέατος συνεχίζουν να εμπορεύονται προϊόντα ως «βίγκαν λουκάνικα» ή «μπιφτέκια φυτικής προέλευσης» και η βιομηχανία κρέατος υποστηρίζει ότι τέτοιες πρακτικές είναι άδικες και πρέπει να τεθούν εκτός νόμου.

Στην Ευρώπη, η εμπορία εναλλακτικών κρεάτων φυτικής προέλευσης έγινε πρωτοσέλιδο το 2020, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την τελική του ψηφοφορία για μια τροπολογία σχετικά με τη χρήση της ορολογίας «με κρέας» για προϊόντα χωρίς κρέας.

Η Τροπολογία 165 πρότεινε την απαγόρευση όρων όπως «μπιφτέκι», «λουκάνικο», «μπριζόλα» ή «εσκαλόπ» για χορτοφαγικές ή βίγκαν εναλλακτικές σε ολόκληρη την Ε.Ε. Οι 44 ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ και οι 10 που απείχαν υπερτέρησαν κατά της τροπολογίας. Έτσι, στην Ευρώπη τα vegan burgers παρέμειναν στο τραπέζι.

Το Γραφείο Κρέατος του Βελγίου στη Γάνδη, την περασμένη εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι παραγωγοί φυτικού κρέατος είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι των παραγωγών κρέατος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις.

Οι προκλήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Gore, ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βελγικού Κρέατος (FEBEV), αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και τον ποιοτικό έλεγχο. Για την ευρωπαϊκή παραγωγή χοιρινού και βοείου κρέατος, για παράδειγμα, υπάρχει εγγυημένος έλεγχος από τις συνθήκες εκτροφής και σίτισης, μέσω της μεταφοράς, της σφαγής, του τεμαχισμού, της μεταποίησης, της συσκευασίας, της αποθήκευσης και της εμπορίας.

Το κρέας είναι πλήρως ελεγχόμενος τομέας

Στην Ε.Ε., το κρέας έχει νομικό ορισμό και θέτει κανόνες για το πώς πρέπει να δηλώνεται στη λίστα συστατικών. Υπάρχουν επίσης μέγιστα επίπεδα λίπους και αναλογίες κολλαγόνου/πρωτεΐνης κρέατος.

«Είμαστε ο μόνος τομέας στη βιομηχανία τροφίμων που έχει τόσους πολλούς ελέγχους, που έχει τόσες πολλές αναλύσεις που πρέπει να γίνουν», ​είπε ο Gore. «Έχουμε νομικό ορισμό για το τι είναι κρέας, τι είναι λουκάνικο, τι είναι μπιφτέκι». Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις φυτικού κρέατος προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, εφόσον χρησιμοποιούν διατύπωση που είναι αντιπροσωπευτική του προϊόντος. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τα ονόματά μας, όπου η νομική ονομασία απαιτεί επίσης να κάνουμε πρόσθετες αναλύσεις και αξιολογήσεις για να αποδείξουμε τη συμμόρφωση – κάτι που δεν χρειάζεται να κάνουν – είναι ένα ζήτημα. Η χρήση ορολογίας “κρέατος” για προϊόντα φυτικής προέλευσης είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της FEBEV.

Το θέμα της εξαπάτησης έλαβε μεγάλη έκταση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), η οποία ήταν κατά της απαγόρευσης, είπε ότι οι καταναλωτές «σε καμία περίπτωση» δεν μπερδεύονται με μια μπριζόλα σόγιας ή ένα λουκάνικο με βάση το ρεβίθι, αρκεί να επισημαίνεται ξεκάθαρα ως χορτοφαγικό ή vegan.

«Όροι όπως «μπιφτέκι» ή «μπριζόλα» σε προϊόντα φυτικής προέλευσης απλώς διευκολύνουν τους καταναλωτές να γνωρίζουν πώς να ενσωματώνουν αυτά τα προϊόντα σε ένα γεύμα», σημείωσε η ανώτερη υπεύθυνη για την πολιτική τροφίμων της BEUC, Camille Perrin εκείνη την εποχή .

Χρησιμοποιώντας ονομασίες «κρέατος», οι παραγωγοί φυτικής προέλευσης υπονοούν ότι η θρεπτική αξία αυτού του προϊόντος είναι ίδια με το κρέας ή στην περίπτωση των γαλακτοκομικών, το γάλα, δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Κρέατος του Βελγίου κ. Coenen ο οποίος τόνισε: «Ο χυμός βρώμης είναι χυμός βρώμης και αν αρχίσετε να τον αποκαλείτε γάλα βρώμης, ξαφνικά οι άνθρωποι θα πιστεύουν ότι είναι κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα. Τελικά είναι ένας χυμός φυτού. Αυτό είναι το παραπλανητικό στοιχείο. Το κρέας έχει ορισμένες απαιτήσεις και αυτό είναι το θέμα. Η βιομηχανία κρέατος ζητάει ίσους όρους ανταγωνισμού. Αφήστε τους κανόνες να ισχύουν για όλους τους άλλους, όπως ισχύει και για τον τομέα του κρέατος…».

Ο κ. Gore του FEBEV συμφωνεί με τις δηλώσεις του κ. Coenen, υποδεικνύοντας ότι οι διακρίσεις μεταξύ κρέατος και φυτικού κρέας, και γαλακτοκομικών και εναλλακτικών γαλακτοκομικών, πρέπει να είναι σαφείς.

Πηγή: foodnavigator.com

13 September 2022
Banner
Banner