Παγκόσμια ανοδική τάση στην παραγωγή πουλερικών

11 July 2022

Παγκόσμια ανοδική τάση στην παραγωγή πουλερικών

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Rabobank* η ζήτηση για πουλερικά είναι ανοδική κι αυτό οφείλεται, κυρίως, στις υψηλές τιμές των τροφίμων οι οποίες οδηγούν τους καταναλωτές προς τη χαμηλότερη τιμή πρωτεΐνης κρέατος που είναι τα πουλερικά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, βεβαίως, αφορά τον επιχειρησιακό τομέα, αφού οι τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές έως το 2023.

Ο κλάδος των πουλερικών, εκτός από τις επιπτώσεις του Covid-19, αντιμετωπίζει αυτή την εποχή και τη γρίπη των πτηνών, τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων. Όμως και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει άμεσα τις παγκόσμιες τιμές των βασικών ζωοτροφών, της ενέργειας και των λιπασμάτων, προκαλώντας περαιτέρω δυσκολίες στις δραστηριότητες του κλάδου, το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των συγκυριών, οι μεσαίοι αλλά και οι μικροί παραγωγοί συρρικνώνονται, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς που έχουν προκύψει, καθώς και στα αυξημένα κεφάλαια κίνησης.

Τα νέα επενδυτικά σχέδια έχουν καθυστερήσει εξαιτίας του υψηλού υλικοτεχνικού κόστους, των αυξανόμενων επιτοκίων και την περιορισμένη προσφορά εργασίας. Στην Ασία, η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) είχε επίσης μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική προσφορά κρέατος, με την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες να πλήττονται ιδιαίτερα και να αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες εφοδιασμού κρέατος.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο της αγοράς, οι διαφορές μεταξύ νικητών και ηττημένων θα είναι σημαντικές. Οι εταιρείες με δυναμική στην αγορά, ισχυρή βιοασφάλεια και λειτουργίες, με υψηλή απόδοση και σταθερές προμήθειες, πιθανότατα θα ξεπεράσουν τον σκόπελο. Οι έμποροι αναμένεται να ωφεληθούν, καθώς ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα αυξηθεί, με κορυφαίες τις χώρες και τις εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν περιορισμούς να επωφελούνται επίσης.

*Η Rabobank είναι ολλανδική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα την Ουτρέχτη.

Πηγή: thepoultrysite.com

11 July 2022
Banner
Banner