Άμεση στήριξη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των καταστροφών ζήτησε ο Αυγενάκης στις Βρυξέλλες

19 September 2023

Άμεση στήριξη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των καταστροφών ζήτησε ο Αυγενάκης στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας μίλησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βασικό θέμα τις φυσικές καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα μας τον τελευταίο καιρό.

Αναλυτικά ο κ. Αυγενάκης είπε: «Η Ελλάδα επλήγη σκληρά από δύο πρωτοφανή φαινόμενα: την πυρκαγιά του Έβρου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης και την τεράστια καταιγίδα Daniel, που προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Θεσσαλίας με οκτώ δισεκατομμύρια τόνους νερού. Η ελληνική κοινωνία, η οικονομία μας και η αγροτική παραγωγή έχουν πληγεί, με ορατό τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων και στην τροφική αλυσίδα. Συνολικά επλήγησαν 22 Δήμοι με πληθυσμό άνω των 720.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η έκταση των πληγέντων καλλιεργειών ανέρχεται σε 85.891 εκτάρια (858.910στρέμματα), έκταση που λόγω της συνεχούς μετακίνησης των υδάτων και της δημιουργίας νέων πλημμυρικών φαινομένων δύναται να προσαυξηθεί έως 25% τουλάχιστον. Επιπλέον, κτηνοτροφικές μονάδες και μονάδες μεταποίησης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.  Ομοίως και οι αγροτικές υποδομές. Την ίδια ώρα έχει σταματήσει η αλιεία στην περιοχή του Παγασητικού και η μελισσοκομία αφανίστηκε. Μόνο, η παραγωγή των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας αντιστοιχεί στο 5,5% του συνολικού ΑΕΠ.  Στη Θεσσαλία παράγεται το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής παραγωγής της χώρας».

Ο υπουργός απαρίθμησε αναλυτικά τα νεκρά ζώα που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής και έκανε αναφορά στις ολικά κατεστραμμένες υποδομές του πρωτογενή τομέα, ενώ συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και όσα επιφέρει: «Πολύ σωστά στην Ε.Ε. διαμορφώνουμε πολιτικές και υλοποιούμε ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση και προσαρμογή στα άμεσα και σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση. Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, πιο προσαρμοστικοί και πιο αποτελεσματικοί. Χρηματοδοτούμε αδρά τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, που θα έχει αποτέλεσμα πολλά χρόνια μετά».

Ο κ. Αυγενάκης έθιξε το γεγονός πως οι πόροι που δαπανώνται από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες είναι λιγότεροι των προσδοκιών αν και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό, υπάρχουν στρατηγικά σχέδια και εργαλεία, τα οποία όμως, όπως είπε ο υπουργός, δεν φαίνεται να επαρκούν για το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε καθημερινά. Σε κείνο το σημείο αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε στο Συμβούλιο, με μια σειρά πρωτοβουλιών.

  1. Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού για το2024 και ευέλικτη αποδέσμευσή του
  2. Παρεκκλίσεις των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
  3. Ενεργοποίηση μέτρων για φυσικές καταστροφές από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
  4. Adhoc κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ

Και συνέχισε: «Να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου μεγέθους. … Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, με ταχύτητα και ευελιξία, προσφέροντας υποστήριξη στον νευραλγικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. … Κλείνοντας, σας καλώ και επίσημα να επισκεφτείτε το αμέσως επόμενο διάστημα τη χώρα μου και να δείτε ιδίοις όμασι τα όσα έχουν συμβεί».

19 September 2023
Banner