Ο πληθωρισμός επηρεάζει την κατανάλωση κρέατος

15 September 2022

Ο πληθωρισμός επηρεάζει την κατανάλωση κρέατος

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καλπάζει με ανοδικές τάσεις, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ONS, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σε εστιατόρια και καφετέριες έφτασε το 7,5% έως τον Ιούλιο του 2022, με αποτέλεσμα το 52% σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα από το συνηθισμένο τους επόμενους τρεις μήνες.

Εάν λάβουμε υπ’ όψιν και τον περιορισμό που υπήρχε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω του Covid, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το αντίκρισμα στην εστίαση είναι αρνητικό, αφού η ανάκαμψη της μαζικής εστίασης επιβραδύνεται καθώς οι καταναλωτές δειπνούν λιγότερο συχνά στα εστιατόρια. Όμως, τα ποσοστά φαγητού takeaway παρουσιάζουν υπερδιπλασιασμό απ’ ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

Με τους καταναλωτές να τρώνε σε εστιατόρια λιγότερο από το 2019, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επηρεάζονται όλες οι πρωτεΐνες. Παρά τη χαμηλότερη τιμή των χορτοφαγικών γευμάτων, οι περιπτώσεις χορτοφαγικής διατροφής μειώνονται ταχύτερα τόσο από το βόειο κρέας όσο και από το αρνί, με την ανάκαμψή τους να επιβραδύνεται.

Χοιρινό

Παρά το γεγονός ότι είναι η πρωτεΐνη με τη χαμηλότερη τιμή στα μαγαζιά εστίασης, το χοιρινό δέχεται τη μεγαλύτερη μείωση (μαζί με το κοτόπουλο) σε σύγκριση με το 2019. Στις 12 Ιουνίου 2022, το 37% των προτιμήσεων χοιρινού κρέατος ήταν μέσω καταστημάτων σάντουιτς και καφετεριών (έναντι μόνο 16% για το σύνολο των τροφίμων), επομένως το μειούμενο μερίδιο της συγκεκριμένης κατανάλωσης επηρεάζει τα επεξεργασμένα πιάτα, όπως τα ρολά λουκάνικων και τα σάντουιτς. Το επεξεργασμένο χοιρινό κρέας επιλέγεται ως γρήγορο φαγητό, αφού πρόκειται για μια οικονομική πρωτεΐνη.

Αρνί

Η αγορά του αρνιού είναι μακράν η μικρότερη από όλα τα κόκκινα κρέατα με τη διανομή να περιορίζεται, κυρίως στο φαγητό, λόγω της σημαντικά υψηλότερης τιμής του. Στις 12 Ιουνίου 2022, το 58% των περιπτώσεων φαγητού με αρνί ήταν μέσω εστιατορίων πλήρους εξυπηρέτησης. Ωστόσο, τα πιάτα με αρνί, τα οποία είναι συνήθως παραδοσιακά (π.χ. ψητά) έχουν χαμηλές επιδόσεις, με το αρνί να μειώνεται σημαντικά. Αυτό οφείλεται ενδεχομένως στην υψηλότερη τιμή για τους καταναλωτές, καθώς και στη λιγότερη παρουσία στα μενού. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι η γεύση είναι το «κλειδί» για τους καταναλωτές που καθώς το αρνίσιο κρέας είναι ιδιαίτερα γευστικό και αποτελεί γκουρμέ πιάτο στις παγκόσμιες κουζίνες.

Βοδινό

Το βόειο κρέας στην αγορά εξυπηρετεί όλες τις επιλογές φαγητού, μια που αποτελεί μια μέτρια έως φτηνή λύση, όπως είναι π.χ. τα μπιφτέκια ή η μπριζόλα και τα ψητά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το βόειο κρέας δεν υφίσταται πτώση με διψήφιο νούμερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων βοείου κρέατος είναι μέσω εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης (fast food) σε σύγκριση με μόνο το 8% για το συνολικό φαγητό. Τα εστιατόρια αντιπροσωπεύουν το 36% της κατανάλωσης βοείου κρέατος, σε σύγκριση με μόνο το 10% της συνολικής κατανάλωσης. Το βόειο κρέας στην εστίαση κερδίζει έδαφος διότι μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες του προϋπολογισμού ενός νοικοκυριού. Επομένως η αγορά του γίνεται πιο δελεαστική.

ONS: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου

Πηγή: euromeatnews.com

15 September 2022
Banner
Banner