Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιεί τη μεταφορά των δημόσιων πληροφοριακών συστημάτων στο gov.gr

15 July 2024

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιεί τη μεταφορά των δημόσιων πληροφοριακών συστημάτων στο gov.gr

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ακολουθεί πιστά τη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης για τη μεταφορά των δημόσιων πληροφοριακών συστημάτων στο Gov.gr, εκτελώντας με συνέπεια τις σχετικές συμβάσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης, ως απάντηση στην κοινή ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ και του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καρχιμάνη.

Η ΕΘΕΑΣ και ο περιφερειάρχης Ηπείρου σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους ότι κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, με αφορμή τα οικολογικά σχήματα, προέκυψε και η καταχρηστική μεταφορά ενισχύσεων μέσω ανύπαρκτων υπηρεσιών και συμβουλών σε τρίτους, που δεν παρέχουν καμία ουσιαστική βοήθεια στους αγρότες.

Αναφέρουν επίσης ότι το ΟΣΔΕ 2024 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου. Με διάφορα τεχνάσματα για το ποιο λογισμικό συμβούλου είναι κατάλληλο για το ΟΣΔΕ, κάποιοι επιχειρούν να καταργήσουν το Gov.gr, που παρέχει στους αγρότες πρόσβαση χωρίς μεσάζοντες και πρόσθετο κόστος.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η σύμβαση για τη συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαχείριση των ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ για τη μετάβαση στη νέα ΚΑΠ, προβλέπει τη μεταφορά των δεδομένων και συστημάτων της προηγούμενης ΚΑΠ (2014-2019) στο κυβερνητικό νέφος. Σταδιακά, όλα τα πληροφοριακά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εγκατασταθούν και θα λειτουργούν στο Gov.gr, όχι μόνο η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) που είναι ήδη στο Gov.gr.

Ο κ. Μπαμπασίδης επισήμανε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως πιστοποιημένος οργανισμός πληρωμών της χώρας, είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, τη σωστή συλλογή των δεδομένων των δικαιούχων και τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων, ώστε οι ενισχύσεις να κατανέμονται δίκαια και σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις κοινοτικές οδηγίες. Τόνισε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζει και δεν δημιουργεί πολιτικές, και πρόσθεσε ότι τα μέτρα και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ενισχύσεων καθορίζονται από τον κανονισμό και το ΕΣΣ της χώρας.

Η ΕΘΕΑΣ και ο περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφεραν επίσης ότι ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ συλλέγει τα στοιχεία για όλους τους 660.000 αγρότες της χώρας, κανένας συνεταιρισμός και καμία περιφέρεια δεν έχει πρόσβαση στα παραγωγικά δεδομένα για να σχεδιάσει δράσεις για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής τους.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό αποτελεί σημαντικό θέμα συζήτησης και πολιτικής απόφασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμπλέκεται σε αυτό, αλλά εφαρμόζει το υπάρχον πλαίσιο. Η χώρα μας συμμετέχει στη σημαντική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το άνοιγμα των δεδομένων της ΚΑΠ για ερευνητικούς και αναπτυξιακούς λόγους, και ο εθνικός διάλογος είναι απαραίτητος για τη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

15 July 2024
Banner