Ο ιός των πιθήκων στα τρόφιμα και στο κρέας;

02 September 2022

Ο ιός των πιθήκων στα τρόφιμα και στο κρέας;

Related Articles

Μετά τον Covid-19 και τις επιπτώσεις που επέφερε παγκοσμίως σε κάθε τομέα, μια άλλη μολυσματική ασθένεια διερευνάται από τους ειδικούς, η Ευλογιά των Πιθήκων.  Έχει, μάλιστα, προκαλέσει τεράστια ανησυχία στον ΠΟΥ ο οποίος δεν έχει αποκλείσει τη μετάδοσή της μέσω της τροφής, σύμφωνα με ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και της γαλλικής υπηρεσίας τροφίμων ANSES.

Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έχει περισσότερα από 22.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτή τη στιγμή, ενώ ο ιός μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό από το ένα άτομο στο άλλο, οι επιστήμονες έχουν αναρωτηθεί εάν το φαγητό θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη μετάδοση του ιού, αν και μέχρι σήμερα η μετάδοση του ιού με την κατάποση μολυσμένων τροφίμων δεν έχει αποδειχθεί.

«Ένα τρόφιμο μπορεί επομένως να μολυνθεί άμεσα από ένα άρρωστο άτομο. Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να μολυνθούν μετά από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια», σημείωσε η Υπηρεσία Τροφίμων, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συμφώνησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η μόλυνση των τροφίμων από μολυσμένο άτομο ή μέσω επαφής με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από άτομο που νοσεί.

Μετάδοση μέσω του κρέατος

Εκτός από τις πιο πιθανές διαδρομές μετάδοσης, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται απευθείας μέσω της επαφής με το δέρμα και τους βλεννογόνους ή μέσω παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο – οι άνθρωποι, επομένως, μπορούν να μολυνθούν μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω ενός δαγκώματος ή γρατσουνιάς ή μέσω της προετοιμασίας κρέατος και άλλων προϊόντων από μολυσμένα ζώα στη φύση, εξήγησε ερευνητής του EDCD. Σε ενδημικές περιοχές, η κατανάλωση ανεπαρκώς μαγειρεμένου κρέατος από μολυσμένα ζώα στην άγρια φύση (bushmeat) έχει επίσης αναφερθεί στη μετάδοση του πιθήκου.

Πηγή: foodnavigator.com

02 September 2022
Banner
Banner