Οι Ολλανδοί αγρότες συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες αμφισβητώντας τη Συμφωνία με την Ε.Ε.

13 July 2022

Οι Ολλανδοί αγρότες συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες αμφισβητώντας τη Συμφωνία με την Ε.Ε.

Μια φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, 10 Ιουλίου, κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις του διαδικτυακού σούπερ μάρκετ Picnic, στο Αλμέλο* της Ολλανδίας. Περίπου 60 άνθρωποι εργάζονταν στο Picnic, αλλά κανένας δεν βρισκόταν στις εγκαταστάσεις όταν ξέσπασε η φωτιά, όπως ανέφερε το τοπικό Dutch News. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια καθημερινή είδηση, εάν δεν υπήρχαν οι φήμες που θέλουν τους αγρότες να είναι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, παρ’ όλο που Πυροσβεστική ερευνά την περίπτωση η φωτιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε ένα ηλεκτρονικό φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε το σούπερ μάρκετ για τις παραδόσεις των προϊόντων του.

Οι διαδηλώσεις των αγροτών που έχουν κατακλύσει την Ολλανδία από τον Ιούνιο, προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, μια που η μαζική κινητοποίηση έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις μεταφορές όσο και στον εφοδιασμό των σούπερ μάρκετ, πολλά από τα οποία έχουν καταληφθεί από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες.

Διαβάστε: Κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις οι Ολλανδοί αγροτο-κτηνοτρόφοι

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας, η Ολλανδία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη Συμφωνία που είχε υπογράψει το 2015 με την Ε.Ε., που αφορά μείωση του μεθανίου.

Έτσι, η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα χάρτη με στόχους μείωσης των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας σε ολόκληρη τη χώρα,  με βάση την εγγύτητα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μέρος του δικτύου Natura 2000, ευάλωτων και απειλούμενων φυτών και ζώων. Υπάρχουν τοποθεσίες Natura 2000 στα 27 κράτη-μέλη, που καλύπτουν το 18% της χερσαίας έκτασης και το 8% της θαλάσσιας επικράτειας της Ε.Ε.

Στον ιστότοπό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η διατήρηση και η αειφόρος χρήση των περιοχών Natura 2000 «επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους που εργάζονται με νοημοσύνη στη φύση παρά εναντίον της. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι η διαχείριση των τοποθεσιών γίνεται με βιώσιμο τρόπο, τόσο από οικολογικής όσο και από οικονομικής άποψης».

Οι Ολλανδοί αγρότες υποστηρίζουν ότι άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν περιορίζουν τη γεωργική βιομηχανία τόσο σκληρά όσο η Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, μάλιστα, ομάδα αγροτών σε μια ολλανδική περιοχή Natura 2000, κοντά στα γερμανικά σύνορα, τοποθέτησε σημαίες και μια πινακίδα «Καλώς ήρθατε στη Γερμανία» για να την κάνουν συμβολικά μέρος της γειτονικής χώρας.

Η συμβολή της γεωργίας στην οικονομία της Ολλανδίας

Η γεωργία -από τη γαλακτοκομία έως την καλλιέργεια αγρών και θερμοκηπίων- αποτελεί σημαντικό μέρος της ολλανδικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ολλανδικό Οργανισμό Γεωργίας (LTO), το 2019 καταγράφηκαν σχεδόν 54.000 γεωργικές επιχειρήσεις στην Ολλανδία, με εξαγωγές συνολικά 94,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2020 ανήλθαν στα 97 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ολλανδική κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αζώτου και αμμωνίας κατά 50% έως το 2030 σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, της γης και των υδάτων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν μείωση των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στα αγροκτήματα και μείωση του αριθμού των ζώων κατά περίπου 30%.

Οι αγρότες λένε ότι στοχοποιούνται άδικα από τις Συμφωνίες της Ε.Ε., ενώ άλλες βιομηχανίες, όπως η αεροπορία, οι κατασκευές και οι μεταφορές, συμβάλλουν επίσης στις εκπομπές ρύπων και αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερη συμπεριφορά. Οι αγρότες υποστήριξαν επίσης ότι δεν τους έχει δοθεί μια σαφής εικόνα για το μέλλον τους υπό το φως των μεταρρυθμίσεων. Απέναντι στις διαμαρτυρίες των αγροτών, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επικρίνοντάς τους, τους αποκάλεσε «υποστηρικτές» των ιδιωτικών εταιρειών, σύμφωνα με τον Guardian.

*Το Picnic ιδρύθηκε το 2015 και επί του παρόντος παραδίδει είδη παντοπωλείου σε 125 πόλεις στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του, πέρυσι συγκέντρωσε 600 εκατομμύρια ευρώ από διάφορους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Ο Γκέιτς φέρεται να είναι είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικής γης στην Αμερική, με περισσότερα από 270.000 στρέμματα στις ΗΠΑ και με πολλές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιμετωπίζεται με καχυποψία, πυροδοτώντας θεωρίες συνωμοσίας πως η φωτιά στο Picnic ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ΝewsWeek.

Πηγές: dutchnews.nl/news, newsweek.com

13 July 2022
Banner
Banner