Κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις οι Ολλανδοί αγροτο-κτηνοτρόφοι

07 July 2022

Κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις οι Ολλανδοί αγροτο-κτηνοτρόφοι

Η διαμαρτυρία των αγροτών που ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου στην Ολλανδία, με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση της κτηνοτροφίας κλιμακώνεται, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας περί παραβίασης νόμων. Oι αγρότες έχουν καταλάβει πολλά σούπερ μάρκετ και ήδη κυκλοφορούν φήμες για ενδεχόμενη έλλειψη τροφίμων, ενώ η αστυνομία πυροβολεί εναντίον τους, ευτυχώς χωρίς θύματα μέχρι στιγμής.

Τη Δευτέρα, 4/7/22, οι Ολλανδοί ψαράδες απέκλεισαν λιμάνια σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες. Ο αποκλεισμός εμπόδισε τα πορθμεία να λειτουργήσουν και εμποδίστηκαν τα δρομολόγια σε όλα σχεδόν τα νησιά Wadden στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της χώρας προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις, ανέφεραν ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ η αστυνομία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δραστικής επέμβασής της εάν οι διαδηλωτές εμποδίσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο Schiphol, κοντά στο Άμστερνταμ. Προέτρεψε, μάλιστα, τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ στις μετακινήσεις τους, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί από τρακτέρ.

Να θυμίσουμε πως οι αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των κτηνοτροφικών μονάδων προκειμένου να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς νόμους και τις ειλημμένες αποφάσεις περί μείωσης του αζώτου, δεδομένου πως η κτηνοτροφία επιβαρύνει το περιβάλλον με άζωτο κατά 40%, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. ενώ τα βοοειδή ευθύνονται, σε παγκόσμια κλίμακα, για το 14,5% της έκλυσης αζώτου. Στα σχέδια για 30% μείωση των κτηνοτροφικών μονάδων, έρχονται να προστεθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ προσφοράς από την κυβέρνηση, για εξαγορά της γης. Αυτό σημαίνει πως όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταλείψουν τις φάρμες τους θα επιδοτούνται, ενώ όσοι αρνούνται να εξαγοραστούν καλούνται να καινοτομήσουν ή να μετακινήσουν τις φάρμες τους σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία.

Αμφισβητήσεις για τα μέτρα

Ο πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος, ότι: «Δεν είναι από μόνος του στόχος να είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Στόχος είναι να είμαστε και να παραμείνουμε μια χώρα που είναι παγκόσμιος ηγέτης στον αγροτικό τομέα». Ωστόσο, ο υπουργός Van der Wal πρόσθεσε ότι η απαλλοτρίωση των αγροκτημάτων παραμένει μια επιλογή, εάν χρειαστεί. Μέχρι στιγμής, ο γεωργικός τομέας δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε προγράμματα εξαγοράς, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου 2020 Targeted Buy-out. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες, όπως ο Alfons Beldman από το Πανεπιστήμιο Wageningen, εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου προγράμματος εξαγοράς, σημειώνοντας «υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για αυτό το πρόγραμμα και υπάρχουν 20.000 φάρμες στην Ολλανδία. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει μερικές χιλιάδες φάρμες, αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά χρήματα».

Δεδομένων των διαφορετικών θέσεων και απόψεων των διαφορετικών εμπλεκόμενων ενδιαφερομένων, είναι σαφές ότι η συζήτηση για τον τρόπο μείωσης των εκπομπών αζώτου θα παραμείνει κορυφαίο θέμα συζήτησης  για τις Κάτω Χώρες τους επόμενους μήνες, αν όχι χρόνια.

Το Reuters ανέφερε πως ο εκπρόσωπος της γεωργικής οργάνωσης LTO, Sander van Diepen δήλωσε: «Οι μειώσεις που προτείνονται για τη ζωική παραγωγή είναι τόσο σοβαρές που οι αγροτικές κοινότητες θα καταστραφούν εντελώς οικονομικά, και αυτός είναι ο λόγος που οι αγρότες μας διαμαρτύρονται. Θα έπρεπε να συμμετέχει και η βιομηχανία στις μειώσεις, ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς επίσης να απαιτηθούν θυσίες και από τις βιομηχανίες μεταφορών και κατασκευών, αφού συμβάλλουν κι αυτές στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου».

07 July 2022
Banner
Banner