Οι Ολλανδοί αγρότες αντεπιτίθενται, ενόψει των εθνικών εκλογών

06 November 2023

Οι Ολλανδοί αγρότες αντεπιτίθενται, ενόψει των εθνικών εκλογών

Οι Ολλανδοί αγρότες συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά στην κυβέρνησή τους και πιθανόν τα αποτελέσματα των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου θα έχουν μια διαφορετική εξέλιξη στα αιτήματά τους, αν και οι ίδιοι υποστηρίζουν πως δεν περιμένουν «σωτηρία» από τις κάλπες.

Τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση της Ολλανδίας πιέζει τους 40.000 αγρότες να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους, προκειμένου να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό σχέδιο για μείωση των εκπομπών αζώτου των αγροκτημάτων κατά 50% έως το 2030. Παρ’ όλα αυτά, οι κτηνοτρόφοι έχουν κατακτήσει τη συσπείρωση όλων των αγροτών, ακόμα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Ιούνιο, οι διαπραγματεύσεις για την περιβαλλοντική πολιτική των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διακόπηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των κτηνοτρόφων. Τον Ιούλιο, ο κυβερνητικός ολλανδικός συνασπισμός κατέρρευσε και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε. Το κόμμα των αγροτών -γνωστό και ως BBB-  παρ’ ότι φαινόταν να έχει σοβαρές προοπτικές στις καλοκαιρινές δημοσκοπήσεις, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές έχει μείνει πίσω.

Ωστόσο, το BBB παραμένει σημαντικός παράγοντας και οι βασικές προεκλογικές του προτάσεις περιλαμβάνουν την εξαίρεση από την πράσινη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άζωτο αλλά και τον περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο που επιτρέπεται να παραμείνουν στη χώρα. Εν τω μεταξύ, ένα ακόμη νεότερο κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο επίσης υποστηρίζει γενικά την εξαίρεση των Ολλανδών από τα προγράμματα της Ε.Ε., βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.

Σε δηλώσεις τους στην Ολλανδή δημοσιογράφο Eva Vlaardingerbroek οι κτηνοτρόφοι φέρεται να έχουν δηλώσει: «Θέλουν να τρώμε ζωύφια. Θέλουν να τρώμε το ψεύτικο κρέας που παράγουν. Είναι απολύτως σαφές ότι αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο θα υποβληθεί μόνο ο ολλανδικός λαός και γι' αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας από άλλες χώρες».

Πηγή: farmersforum.com

06 November 2023
Banner
Banner