Βέλγιο: Μείωση και εξαγορά χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων

25 October 2022

Βέλγιο: Μείωση και εξαγορά χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων

H μείωση των ζωικών εκμεταλλεύσεων είναι ένα θέμα που απασχολεί και το Βέλγιο, αφού η έναρξη του φλαμανδικού προγράμματος εξαγοράς για χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με υψηλές εκπομπές αζώτου, που είχε αρχικά προγραμματίσει για το φετινό φθινόπωρο, καθυστέρησε. Ο λόγος ήταν επειδή Ε.Ε. δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η οικονομική κατάσταση στη χοιροτροφία του Βελγίου είναι δυσχερής και η φλαμανδική ένωση αγροτών ζητά γρήγορα και με σαφήνεια τις αλλαγές που θα γίνουν στις φάρμες. Το καλοκαίρι του 2022 η κυβέρνηση της βελγικής περιφέρειας της Φλάνδρας αποφάσισε ένα εθελοντικό πρόγραμμα σταδιακής κατάργησης των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με δεδομένο πως οι χοιροτροφικές μονάδες που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον εξαιτίας των εκπομπών αζώτου θα πρέπει να εξαγοραστούν μέσω του ειδικού προγράμματος για περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περίπου 900 φάρμες, δηλαδή το 25% των Φλαμανδών χοιροτρόφων είναι επιλέξιμες για σταδιακή κατάργηση της επιδοτούμενης παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, η Φλαμανδική Ένωση Αγροτών εξήγησε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε πιθανόν να μην εγκρίνει τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό του προγράμματος αγοράς. «Οι αγρότες χρειάζονται επειγόντως διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους και την προγραμματισμένη αποζημίωση», απαίτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Φλαμανδών Αγροτών, Lode Ceyssens και συνέχισε: «Για ορισμένους ανθρώπους που δεν βλέπουν πλέον μέλλον για τις επιχειρήσεις τους, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία με έναν κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο να αποχωρήσει από τον κλάδο. Η μείωση των εκπομπών που επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος αγοράς θα πρέπει να προβλεφθεί στους μελλοντικούς στόχους για τον τομέα των χοίρων».

Πηγή: euromeatnews.gr

25 October 2022
Banner
Banner