Νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για τους νέους αγρότες – Η πρόκληση για την Ελλάδα
Related Articles
Με φιλόδοξο σχεδιασμό και έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανανέωση και βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Στόχος της είναι η προσαρμογή των μέτρων στις ανάγκες των τοπικών αγροτικών κοινοτήτων, δίνοντας στα κράτη-μέλη την ευελιξία να σχεδιάσουν τις δικές τους στρατηγικές.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής το 2025, στοχεύει στην ανανέωση των γενεών στον αγροτικό τομέα και αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες για την ερημοποίηση της υπαίθρου. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και ποιες επιλογές θα κάνουν οι αρμόδιοι φορείς για να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων.
Ενίσχυση μέσω του προγράμματος fi-compass
Η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προσφέρει ένα ισχυρό πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων. Αυτά περιλαμβάνουν ειδικά δάνεια και εγγυοδοτικά ταμεία μέσω του προγράμματος fi-compass.
Για την περίοδο 2023-2027, 13 κράτη-μέλη έχουν προγραμματίσει δημόσιες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, εκ των οποίων τα 692 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Αυτό το ποσό αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από το νέο χρηματοδοτικό πακέτο της ΕΤΕπ.
Νέο πακέτο 3 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη
Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΤΕπ για ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή γεωργία και βιοοικονομία, με έμφαση στους νέους αγρότες. Στα μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνονται:
- Οικονομική ενίσχυση για την πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών.
- Χρηματοδότηση για επενδύσεις σε καινοτόμες γεωργικές πρακτικές.
- Στήριξη συνεργατικών δράσεων και μηχανισμών διαχείρισης κινδύνων.
Η πρόκληση για την Ελλάδα
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει αυτή τη «χρυσή» ευκαιρία. Θα καταφέρει η χώρα να απορροφήσει αποτελεσματικά τα διαθέσιμα κονδύλια και να στηρίξει τους νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, ή θα βρεθεί ξανά πίσω από τις εξελίξεις;
Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, καθώς η Ελλάδα καλείται να διαμορφώσει στρατηγικές που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τη νεολαία της υπαίθρου.