Νέες ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογική κτηνοτροφία

05 September 2024

Νέες ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογική κτηνοτροφία

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το νέο πλαίσιο εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1, που αφορά τις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους στην κτηνοτροφία. Αυτή η απόφαση αποσκοπεί στην οικονομική στήριξη των αγροτών που επιθυμούν να υιοθετήσουν βιολογικές μεθόδους εκτροφής, ενθαρρύνοντάς τους να ενταχθούν σε αυτά τα συστήματα.

Οι ενισχύσεις ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της εκτροφής και τη πυκνότητα βόσκησης. Συγκεκριμένα:

  • Πρόβατα: 257 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως
  • Αίγες: 232 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως
  • Βοοειδή κρεοπαραγωγικής, αναπαραγωγικής ή μικτής κατεύθυνσης: 281 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως
  • Βοοειδή γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης: 350 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως

Το ύψος της ενίσχυσης προσαρμόζεται ανάλογα με την πυκνότητα βόσκησης της εκμετάλλευσης. Αν η πυκνότητα βόσκησης είναι χαμηλότερη από 1 Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ) ανά εκτάριο, η ενίσχυση προσαρμόζεται ανάλογα. Εκμεταλλεύσεις με πυκνότητα βόσκησης κάτω από 0,2 ΜΖΚ/εκτάριο δεν είναι επιλέξιμες.

Για να ενταχθούν στις δράσεις της Παρέμβασης, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η δήλωσή τους στην ΕΑΕ και η συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία για τη σήμανση των ζώων. Τα κριτήρια μοριοδότησης θα καθορίσουν την προτεραιότητα ένταξης, ενώ οι σχετικές προκηρύξεις αναμένονται εντός των επόμενων δύο μηνών.
ΦΕΚ
Πηγή: agrotypos.gr

05 September 2024
Banner