Κρούσμα Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στην Τουρκία, κοντά στα ελληνικά σύνορα

28 December 2023

Κρούσμα Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στην Τουρκία, κοντά στα ελληνικά σύνορα

Related Articles

Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημέρωσε στις 25/12/2023 πως εμφανίστηκε κρούσμα πρωτογενούς εστίας Πανώλους Μικρών Μηρυκαστικών στην περιοχή Αydin της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος και μετάδοση της νόσου στη χώρα μας, οι κτηνιατρικές αρχές εφιστούν την προσοχή, αν και η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Οι αίγες είναι πιο ευαίσθητες από τα πρόβατα, ενώ οι αγελάδες, τα βουβάλια και οι χοίροι μολύνονται από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα (υποκλινική λοίμωξη).

Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (40-42°C), θανάτους, κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία, ορώδες υγρό από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια, κόκκινα μάτια, βλεννοπυώδες έκκριμα που φράσει τα βλέφαρα και τα ρουθούνια, δύσπνοια, βήχα, πρησμένα και κόκκινα χείλη και ούλα, αλλοιώσεις στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) που έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να πονούν, να τρίζουν τα δόντια τους και να αρνούνται να ανοίξουν το στόμα, δυσάρεστη οσμή από το στόμα, διάρροια και αποβολές.

Πηγή: agro24

28 December 2023
Banner
Banner