Νέους Κανονισμούς για τις συσκευασίες τροφίμων και ποτών συμφώνησε η Ε.Ε.
Related Articles
Τη Δευτέρα, στις 4/3, η Ε.Ε. κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία επαναπροσδιορίζοντας κανόνες σχετικά με τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών, την αύξηση της ασφάλειας και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
Τα νέα μέτρα έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ασφαλέστερες αλλά και βιώσιμες συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην Ε.Ε., απαιτώντας όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες, ελαχιστοποιώντας τις βλαβερές ουσίες που ενδεχομένως να υπάρχουν σ’ αυτές, μειώνοντας τις περιττές συσκευασίες, ενισχύοντας την απορρόφηση ανακυκλωμένου περιεχομένου και βελτιώνοντας την ανακύκλωση.
Η συμφωνία βάζει στόχους μείωσης των συσκευασιών (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040) και απαιτεί από τις χώρες της Ε.Ε. να μειώσουν, ειδικότερα, την ποσότητα των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών.
Έτσι, ορισμένες πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, όπως συσκευασίες για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που γεμίζονται και καταναλώνονται σε καφέ και εστιατόρια, μεμονωμένες μερίδες (π.χ. καρυκεύματα, σάλτσες, κρέμα, ζάχαρη) οι μικροσκοπικές συσκευασίες για προϊόντα περιποίησης και το συρρικνούμενο περιτύλιγμα για βαλίτσες στα αεροδρόμια θα απαγορευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν, επίσης, την απαγόρευση των πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, εκτός εάν είναι απαραίτητοι για λόγους υγιεινής ή δίνονται ως κύρια συσκευασία για ελαφριά τρόφιμα ώστε να μην υπάρχει σπατάλη τροφίμων.
Για τη διασφάλιση της υγείας, το Κοινοβούλιο απαγόρευσε τη χρήση χημικών ουσιών (πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες ή PFAS) σε συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Τρόφιμα και ποτά
Κατά τη διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. συμφωνήθηκε να τεθεί συγκεκριμένος στόχο για επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά (εκτός π.χ. γάλα, κρασί, αρωματισμένο κρασί, οινοπνευματώδη ποτά) έως το 2030 (τουλάχιστον 10%). Τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαιρέσουν για 5 χρόνια κάποιες περιπτώσεις από αυτές τις απαιτήσεις κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Οι τελικοί πωλητές ποτών και τροφίμων που πωλούν τα προϊόντα τους σε «πακέτο» θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να φέρουν το δικό τους δοχείο. Θα πρέπει, επίσης, να προσπαθήσουν να προσφέρουν το 10% των προϊόντων σε επαναχρησιμοποιήσιμη μορφή συσκευασίας έως το 2030.
Επιπλέον, άλλη αφορά αφορά τα κράτη-μέλη που καλούνται να δώσουν κίνητρα σε εστιατόρια, καντίνες, μπαρ, καφέ και υπηρεσίες τροφοδοσίας ώστε να σερβίρουν νερό βρύσης (όπου είναι διαθέσιμο, δωρεάν ή με χαμηλή χρέωση υπηρεσιών) σε επαναχρησιμοποιήσιμη ή επαναγεμιζόμενη μορφή.
Να σημειώσουμε πως το 2018, οι συσκευασίες παρήγαγαν κύκλο εργασιών 355 δισ. ευρώ στην ΕΕ. Πρόκειται για μια διαρκή και αυξανόμενη πηγή απορριμμάτων, καθώς το σύνολο στην Ε.Ε αυξήθηκε από 66 εκατ. τόνους το 2009 σε 84 εκατ. τόνους το 2021. Μάλιστα, το 2021, κάθε Ευρωπαίος πολίτης παρήγαγε 188,7 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας ετησίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 209 κιλά το 2030 αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Πηγή: europarl.europa.eu