Μικρή αγροτική «νίκη» στο Ευρωκοινοβούλιο για την Πράσινη Συμφωνία

12 July 2023

Μικρή αγροτική «νίκη» στο Ευρωκοινοβούλιο για την Πράσινη Συμφωνία

Για «ξεκάθαρη νίκη για τις ομάδες των αγροτών» μιλούν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινουβούλιο σχετικά με την Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές. Η νέα πρόταση που εισηγήθηκε η Κομισιόν αφορά την αναθεώρηση των κανόνων για τη μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές και κτηνοτροφικές εκπομπές. Κι ενώ οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρόταση της Κομισιόν για επέκταση της Οδηγίας στις βιομηχανικές εκπομπές των μονάδων εξόρυξης και των μεγάλων μονάδων παραγωγής συσσωρευτών, απέρριψαν τις προτάσεις για μείωση του αριθμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, επιβάλλοντας πολύ πιο ήπια μέτρα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, οι ευρωβουλευτές κατά πλειοψηφία ψήφισαν να διατηρηθούν οι ισχύοντες κανόνες και να συμπεριληφθούν οι χοιροτροφικές μονάδες με περισσότερες από 2.000 θέσεις για χοίρους εκτροφής (άνω των 30 κιλών), ή με περισσότερες από 750 θέσεις για θηλυκούς χοίρους και οι πτηνοτροφικές μονάδες με περισσότερες από 40.000 θέσεις για πουλερικά, καθώς και οι φάρμες με περισσότερες από 750 μονάδες ζωικού κεφαλαίου («livestock unit - LSU»), ενώ εξαιρούνται οι βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να οριστεί κατώτατο όριο στις 150 μονάδες ζωικού κεφαλαίου για όλα τα ζώα.

Σε δελτίο τύπου των Copa και Cogeca, των ευρωπαϊκών οργανώσεων που εκπροσωπούν τον αγροτικό και συνεταιριστικό τομέα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαρακτηρίζεται «σαφές μήνυμα που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ σχολιάζεται ότι η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές είναι ένα ακατάλληλο νομοθετικό μέσο που απλώς αγνοεί βασικές πραγματικότητες του κτηνοτροφικού τομέα. «Η Copa και η Cogeca αποκαλύπτουν εδώ και μήνες τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα προκαλούσε τοπικά η εφαρμογή της πρότασης της Επιτροπής: δυσβάσταχτο διοικητικό και οικονομικό κόστος, κίνδυνος ρευστοποίησης ή υπερβολικής συγκέντρωσης και μετατοπίσεων της παραγωγής προς χώρες εκτός Ε.Ε.»

Η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές -η οποία μετρά πάνω από μια δεκαετία- ρυθμίζει, επί του παρόντος, περίπου 50.000 από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ε.Ε., από χαλυβουργεία έως μονάδες επεξεργασίας κρέατος και απαιτεί από αυτές να συμμορφώνονται με δεσμευτικά όρια για ρύπους όπως τα διοξείδια του θείου και τα οξείδια του αζώτου.

Παρθενική δράση της ΕΔΟΤΟΚΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες του meatnews.gr συμβολή στο θετικό για την κτηνοτροφία αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε και η ΕΔΟΤΟΚΚ. Αναπτύσσοντας μια έντονη κινητικότητα σε συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τις Copa Cogeca, η ομάδα της ΕΔΟΤΟΚΚ συνέβαλε στην ενημέρωση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, αλλά και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

12 July 2023
Banner
Banner