Μια πρόταση για την αναβάθμιση του κρεοπωλείου από το Σωματείο Θεσσαλονίκης

08 June 2023

Μια πρόταση για την αναβάθμιση του κρεοπωλείου από το Σωματείο Θεσσαλονίκης

Μια σημαντική πρόταση που αφορά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του σύγχρονου κρεοπωλείου, κατέθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρεοπωλών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 4 Ιουνίου.

Η πρόταση αποτελεί απόφαση της γενικής συνέλευσης του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29/3/2023. Τα βασικά σημεία της είναι:

  1. Το πρόβλημα των πολλών ελεγκτικών μηχανισμών και της πολυμορφίας απόψεων και διαφορετικοών τρόπων ελέγχων. Ως λύση προτείνεται να γίνεται ο έλεγχος μόνο έναν ελεγκτικό μηχανισμό, σε πράγματα που θα διασαφηνιστούν και θα κοινοποιηθούν σε όλα τα κρεοπωλεία, ώστε να είναι σύννομα και παράλληλα να γνωρίζουν ποιος τους ελέγχει και σε τι ελέγχονται.
  2. Διεκδίκηση πλεονεκτημάτων που έχουν τα ευρωπαϊκά κρεοπωλεία σε σχέση με τα ελληνικά κρεοπωλεία, σε θέματα διαχείρισης του κρέατος, με αποτέλεσμα να παράγουν προϊόντα και κρεατοσκευάσματα, όπως και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών εκεί επιτρέπονται ενώ στην Ελλάδα απαγορεύονται.
  3. Διεκδίκηση επιδοτήσεων για όλα τα κρεοπωλεία χωρίς προϋποθέσεις εργαζομένων και τετραγωνικών, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να εκσυγχρονιστούν από θέμα εικόνας και εξοπλισμού.
  4. Αλλαγή σε πεπαλαιωμένους νόμους που λόγω των καταστάσεων και των περιστάσεων δεν θα έπρεπε να υφίστανται, όμως δημιουργούν προβλήματα και κωλυσιεργίες σε πολλά κρεοπωλεία.
  5. Νομιμοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε παραδοσιακά παρασκευάσματα, τα οποία γίνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος από τα κρεοπωλεία, όπως π.χ. καβουρμά, παστουρμά, σύγκλινο ,απάκι, πηχτή κ.α. Παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα και στα υπόλοιπα κρεοπωλεία της Ελλάδας η δημιουργία παρασκευασμάτων θερμικής επεξεργασίας και πάστωσης βάσει απαραίτητων προϋποθέσεων, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη γαστρονομικών προτάσεων σε όλα τα κρεοπωλεία.
  6. Νομιμοποίηση διαφύλαξης προϊόντων και κρεάτων με τρόπο αναερόβιας τυποποίησης και κατάψυξης από το ίδιο το κρεοπωλείο, με σκοπό την διαφύλαξη της υγιεινής των τροφίμων για τη διασφάλιση της διεργασίας.
  7. Και άλλα πολλά θέματα που ταλανίζουν και δυσχεραίνουν το έργο του κρεοπώλη/καταστηματάρχη.

Ο κ. Μπαλαμπανίδης έθεσε την πρόταση αυτή στο Συνέδριο της ΠΟΚΚ, όπου αποφασίστηκε να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση του 25μελούς Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Το Σωματείο Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης με τους συνεργάτες που έχει αναθέσει όλη αυτήν τη διεργασία προχωράει πλέον για να δώσει σάρκα και οστά σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωσή του το Σωματείο «είμαστε πεπεισμένοι ότι εκτός από τους επαγγελματίες του κλάδου μας θα έχουμε συμμάχους και από τους πιο υψηλόβαθμους συνδικαλιστικούς φορείς, ώστε να επιτύχουμε γρηγορότερα τον στόχο μας, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλα επαγγέλματα για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, ακολουθώντας το παράδειγμά μας στο δρόμο που χαράξαμε».

08 June 2023
Banner
Banner