Με τα τρακτέρ στο Βερολίνο, οι Γερμανοί αγρότες περιμένουν απαντήσεις από τον κυβερνώντα συνασπισμό

16 January 2024

Με τα τρακτέρ στο Βερολίνο, οι Γερμανοί αγρότες περιμένουν απαντήσεις από τον κυβερνώντα συνασπισμό

Ο Joachim Rukwied, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης αγροτών DBV, ελπίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θα καταλήξει σε μια συμβιβαστική πρόταση σχετικά με τις περικοπές στο γεωργικό ντίζελ, ένα από τα βασικά αιτήματα που υπάρχουν στις διαμαρτυρίες των αγροτών. Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης θα συζητηθεί το θέμα, το πλαίσιο του κυβερνώντος συνασπισμού του SDP, των Πρασίνων και του FDP στην Bundestag (Βουλή).

Ο Rukwied μίλησε στους χιλιάδες αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας ήδη μία εβδομάδα διαμαρτυριών. Το DBV θα περιμένει τη συνεδρίαση του συνασπισμού την Πέμπτη και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα προγραμματιστούν οι νέες κινητοποιήσεις.

«Η διαμαρτυρία των Γερμανών αγροτών είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κατάργηση των επιδομάτων. Τώρα προτεραιότητα είναι το αγροτικό ντίζελ. Εάν η μείωση του φόρου δεν συντελεστεί τότε, μαζί με τους Ολλανδούς, θα έχουμε το πιο ακριβό αγροτικό ντίζελ στην Ευρώπη. Ένα τεράστιο μη ανταγωνιστικό μειονέκτημα», είπε στην ομιλία του ο Rukwied.

Μια προηγούμενη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση της επιδότησης στο γεωργικό ντίζελ που κατανέμεται σε τρία χρόνια έχει απορριφθεί από τους αγρότες. Στην ομιλία του στο Βερολίνο, ο πρόεδρος των αγροτών ζήτησε για άλλη μια φορά την κατάργηση της πρόσθετης επιβάρυνσης για τη γεωργία. «Λάβετε υπ' όψιν τις προτάσεις για αυξήσεις φόρων και θα αποσυρθούμε», τόνισε.

Στους αγρότες μίλησε και ο «αρχιτέκτονας» της πρότασης αλλά και εμπνευστής γενικότερα της πολιτικής λιτότητας για τους αγρότες, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP). Παρά την τεράστια συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτών και παρά τις δυνατές αποδοκιμασίες τους, ο υπουργός επαίνεσε τους διαδηλωτές για την ειρηνική πορεία τους. Εντούτοις, ο υπουργός δεν μπόρεσε να προσφέρει κάτι άλλο στους διαδηλωτές, καμία υπόσχεση. Ο Λίντνερ αναφέρθηκε στα 9 δισ. ευρώ σε εθνικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που ήδη λαμβάνει ο αγροτικός τομέας. «Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του», είπε ο υπουργός που λέει ότι θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία στη γεωργία, αλλά ταυτόχρονα να αποδυναμώσει και τις οργανώσεις των αγροτών.

Πηγή: nieuweoogst.nl

16 January 2024
Banner
Banner