Με «καυτά» θέματα συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΟΚΚ

06 March 2023

Με «καυτά» θέματα συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΟΚΚ

Με σοβαρό προβληματισμό για σηματικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Κυριακή 5/3/2023, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του 25μελούς Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΚΚ στη συνεδρίαση της 5/3

Τόσο η συνεδρίαση, όσο και η εκδήλωση για την κοπή της πίτας ξεκίνησαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση ήταν και η πορεία της νέας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), η οποία όπως ενημέρωσε και ο παριστάμενος πρόεδρός της, Γιάννης Φασουλάς, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αναγνώρισης, αφού έχει εξασφαλίσει πιστοποιημένα την αντιπροσώπευση σχεδόν του 20% της πρωτογενούς παραγωγής και πολύ υψηλών ποσοστών της σφαγής, της μεταποίησης και της εμπορίας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ Γιάννης Φασουλάς (πρώτος από δεξιά) και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΕΚ Γιώργος Οικονόμου (δεύτερος από δεξιά)

Σύμφωνα με έγγραφο που ανέγνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ Σάββας Κεσίδης και το οποίο αποφασίστηκε να σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για την εμφάνιση της ΕΔΟΚ ως «εθνικής» διεπαγγελματικής και μάλιστα διατηρώντας στην ηλεκτρονική της σελίδα στοιχεία για οργανώσεις και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό, ενώ είναι γνωστό ότι με απόφαση του ΥΠΑΑΤ έχει γίνει άρση της αναγνώρισής της ως αντιπροσωπευτικής οργάνωσης.

Συζητήθηκε ακόμα το περίγραμμα του κρεοπώλη, η επικαιροποίηση του οποίου έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες. Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, Πάνο Κατοίκο, η διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Υπήρξε έντονη συζήτηση για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων, θέμα που έχει τεθεί και πάλι στην ημερήσια διάταξη αφού σε διάφορες περιοχές υπάρχουν οχλήσεις προς τους κρεοπώλες από τις υπηρεσίες. Η ΠΟΚΚ έχει κάνει ήδη συζητήσεις με την προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, από όπου έχει ζητηθεί να εκδοθεί ένας Οδηγός για τα κρεοπωλεία. Το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, αφού μελετηθούν όλες οι προτάσεις.

Για ακόμα μια φορά συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της συσκευασίας κρέατος και κρεατοσκευασμάτων από τα κρεοπωλεία. Στο ερώτημα αν το κρεοπωλείο μπορεί να κάνει τη διαδικασία του vacuum και κυρίως αν μπορεί να διαθέτει στη βιτρίνα του ή στα ψυγεία του συσκευασμένα προϊόντα, ο ΕΦΕΤ απαντά, όπως είπε ο κ. Κατοίκος, ότι πρέπει οι συσκευασίες να φέρουν ενδείξεις. Είναι και αυτό ένα θέμα που δημιουργεί προστριβές με τις υπηρεσίες και δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορούν τα κρεοπωλεία να χρησιμοποιούν τη διαδικασία της συσκευασίας vacuum. Αυτό που φαίνεται να υπερισχύει ως άποψη στους εκπροσώπους του κλάδου είναι ότι το βακουμάρισμα χρησιμοποιείται μόνο για την διατήρηση του κρέατος και δεν αλλάζει την κυρίαρχη μορφή του παραδοσιακού κρεοπωλείου, το οποίο διαθέτει νωπά και όχι προσυσκευασμένα προϊόντα.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και φέτος μιας κοινή συνέντευξη τύπου της ΠΟΚΚ με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ενόψει της Πασχαλιν΄λης αγοράς και τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση με τα κατά τόπους σωματεία, ώστε να υπάρχει μια κοινή γραμμή.

Τέλος αποφασίστηκε το Συνέδριο της ΠΟΚΚ να πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.

Τις εργασίες του Δ.Σ. παρακολούθησε και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ Γιώργος Οικονόμου.

Η κοπή της πίτας

Μετά το πέρας των εργασιών του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας, με την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και του αντιπροέδρου του ΕΕΑ Νίκου Γρέτζελου. Το φλουρί έτυχε στο κομμάτι του Κώστα Καϊκή, ο οποίος παρέλαβε την εικόνα των Ταξιαρχών, για να την προσφέρει με τη σειρά του στα γραφεία της ΠΟΚΚ.

Διαβάστε: Δελτίο τύπου της ΠΟΚΚ για τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

06 March 2023
Banner
Banner