Με αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων και επάρκεια αγαθών ο εμπορικός κόσμος αισιοδοξεί για τις πασχαλινές αγορές

15 April 2024

Με αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων και επάρκεια αγαθών ο εμπορικός κόσμος αισιοδοξεί για τις πασχαλινές αγορές

Με αισιοδοξία προχωράει ο εμπορικός κόσμος στην ευθεία για το Πάσχα, διαθέτοντας επάρκεια αγαθών αλλά και συκρατημένες τιμές. Το «καλάθι του Πάσχα» και το «καλάθι των νονών» συμβάλλουν στην κινητοποίηση των καταναλώτών, οι οποίοι κάνουν έρευνα αγοράς λίγο πριν τις τελικές αγορές τους.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σημαντική αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τροφίμων και μειώσεις των τιμών στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο. Επίσης, σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφονται το διάστημα Φεβρουάριος-Μάρτιος στις εξής κατηγορίες τροφίμων:

  • νωπά λαχανικά (-6,3%)
  • νωπά ψάρια (-5,4%)
  • χοιρινό κρέας (-2,1%)
  • τυριά (-1,4%)

«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν και θα δούμε ταχύτερη αποκλιμάκωση του αποπληθωρισμού. Είναι μέτρα έκτακτα μέχρι να λειτουργήσει η αγορά και μετά αυτά τα μέτρα θα σβήσουν» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Σε ό,τι αφορά την τιμή των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι για το αρνί η τιμή να είναι χαμηλότερα από 10 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με έρευνα  της NielsenIQ το ποσό της που διαθέτουν οι καταναλωτές, κάθε μήνα, για τα ψώνια του νοικοκυριού στο σούπερ μάρκετ υπολογίστηκε στα 329 ευρώ (αύξηση 5% συγκρκτικά με την προηγούμενη χρονιά). Το ποσό αυτό, μάλιστα, αποτελεί την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 4 χρόνων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι στα 352 ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά υψηλότερα από αγορές με μεγαλύτερο ΑΕΠ, όπως η Γερμανία, χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλα εκπτωτικά καταστήματα και μεγάλη ποικιλία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Πηγή: moneyreview.gr

15 April 2024
Banner
Banner