Μειωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Ε.Ε. – Οι έλεγχοι συνεχίζονται αμείωτα και στις γειτονικές χώρες

07 February 2024

Μειωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Ε.Ε. – Οι έλεγχοι συνεχίζονται αμείωτα και στις γειτονικές χώρες

Μόλις τον δεύτερο μήνα του 2024 που διανύουμε και ήδη εννέα από τις χώρες της Ευρώπης έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε πουλερικά. Παρά την εξέλιξη αυτή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων συγκριτικά με το 2022, κι αυτό γιατί το 2023 υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Ασθένειες των Ζώων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) το οποίο καλύπτει την κατάσταση της νόσου των ζώων στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και γειτονικές χώρες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την ήπειρο ήταν 521 τα οποία καταγράφηκαν σε 24 χώρες. Οι χώρες, δε, που κατέγραψαν τα περισσότερα κρούσματα σε αυτή την κατηγορία ήταν η Γαλλία (158) και η Ουγγαρία (148).

Από τις 14 Ιανουαρίου, οι κτηνιατρικοί φορείς εννέα ευρωπαϊκών κρατών είχαν καταγράψει στο Σύστημα της EC τα πρώτα κρούσματα HPAI σε πουλερικά το 2024. Απ’ αυτά 33 ήταν στη Μολδαβία, πέντε στην Ουγγαρία και τέσσερις στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σουηδία είχαν επιβεβαιώσει από ένα έως τρία κρούσματα.

Στη Γαλλία, τα πρώτα κρούσματα HPAI της σεζόν 2023-2024 επιβεβαιώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, το σύνολο των κρουσμάτων έφτασε τα εννέα (στις 12 Ιανουαρίου). Η παρουσία του ιού H5N1 HPAI επιβεβαιώθηκε πιο πρόσφατα σε ένα δεύτερο σμήνος πάπιας και στο πρώτο αγρόκτημα γαλοπούλας. Μάλιστα, στο αγρόκτημα γαλοπούλας στην περιοχή Βαντέ όπου ανιχνεύτηκε ο ιός, 21.650 πουλιά επρόκειτο να θανατωθούν για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ανέφεραν τα τοπικά Μέσα.

Στην Πολωνία, επίσης, κτηνιατρικές Αρχές της χώρας ενημέρωσαν πως έχουν αρρωστήσει 102.000 πουλερικά, ενώ έχου έχουν επηρεαστεί και κοπάδια με γαλοπούλες και πάπιες σε τρεις επαρχίες.

Από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, 15 ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη καταγράψει κρούσματα HPAI στους αντίστοιχους πληθυσμούς άγριων πτηνών στο σύστημα ασθενειών των ζώων της ΕΚ.

Από τα συνολικά 76 κρούσματα, η Γερμανία αντιπροσώπευε 22, η Δανία για 11 και η Ρουμανία για 10.

Πηγή: wattagnet.com

07 February 2024
Banner
Banner