Μεγάλη η δυναμική της γερμανικής αγοράς κρέατος

20 February 2023

Μεγάλη η δυναμική της γερμανικής αγοράς κρέατος

Την δεύτερη θέση μετά την Ολλανδία κατέχει η Γερμανία στις εισαγωγές κρέατος που κάνει η χώρα μας. Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον αγροδιατροφικό τομέα για το 2022 αφορούσε εισαγωγές από την Γερμανία αξίας 1,1 δισ.€ και ελληνικές εξαγωγές αξίας 925 εκατ. €. Η τάση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων στη Γερμανία είναι ανοδική, ενώ οι γερμανικές εξαγωγές στη χώρα μας παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια. Το κρέας κατέχει τη δεύτερη θέση στις εισαγωγές τροφίμων από τη Γερμανία, με συνολική αξία 174 εκατ.€.

Αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία ακούστηκαν στην ημερίδα για την γερμανική αγορά κρέατος και την εξαγωγική δυναμική της, την οποία διοργάνωσε Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Willhelm Habres, εκπρόσωπος του German Meat, η Γερμανία κατέχει τη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά στην παραγωγή χοιρινού κρέατος με 4,48 εκατ. τόνους, λίγο πίσω από την Ισπανία, η οποία πλέον έχει ανέλθει στην πρώτη θέση με 5,18 εκατ. τόνους και ακολουθούμενη από την Γαλλία, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 1,83 εκατ. τόνους.

Τη δεύτερη θέση κατέχει η Γερμανία και στην παραγωγή βόειου κρέατος με σχεδόν ένα εκατ. τόνους, πίσω από την Γαλλία που είναι η αδιαμφισβήτητη πρώτη δύναμη (1,12 εκατ. τόνοι το 2022) και ακολουθούμενη από την Ιταλία, η οποία παρήγαγε 750 χιλιάδες τόνους βόειου κρέατος το 2021.

Δύο ακόμα στοιχεία που ακούστηκαν στην ημερίδα είναι ότι το 2022 συνεχίστηκε μια τάση μείωσης στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλκωση χοιρινού κρέατος στη Γερμανία, ενώ μείωση 11.2% σημειώθηκε και στις εξαγωγές χοιρινού το 2022, λόγω κυρίως της κατάρρευσης των εξαγωγών στις τρίτες χώρες.

Στην ημερίδα υπήρξε επίσης παρουσίαση τεσσάρων επιχειρήσεων κρέατος της Γερμανίας. Οι εταιρείες αυτές ήταν οι:

  • Fleischmarkt Olpe, μια μικρομεσαία επιχείρηση, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπός της
  • Friedrich Neckermann, η οποία βρίσκεται ελπίζει λόγω γεωγραφικής θέσης να εισέλθει στην ελληνική αγορά
  • Westfleisch, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στη γερμανική αγορά
  • και η Vion Food Group, η μεγαλύτερη επιχείρηση κρέατος της Γερμανίας, η οποία κατέχει σημαίνουσα θέση στην ελληνική αγορά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων κρέατος και στο τέλος πραγματοποίηθηκαν b2b συναντήσεις με τους εκπροσώπους των γερμανικών επιχειρήσεων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί στο τεύχος Μαρτίου του Meat News.

20 February 2023
Banner
Banner