Μείωση παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος στην Ε.Ε. – Αύξηση των πουλερικών

03 April 2023

Μείωση παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος στην Ε.Ε. – Αύξηση των πουλερικών

Related Articles

Σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Κομισιόν προβλέπεται οριακή συρρίκνωση στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής της τάξης του 1% και συνολική παραγωγή γάλακτος κατά 0,2%. Επίσης, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης σε βόειο και χοίρειο κρέας, ενώ αντιθέτως, οι προοπτικές αναφέρουν αύξηση των πουλερικών. Συγκεκριμένα, «το 2023, η μείωση της τιμής του νωπού γάλακτος στην Ε.Ε. είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες σφαγές, καθώς το κόστος των ζωοτροφών και άλλων εισροών μπορεί να παραμείνει υψηλό».

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο στην έκθεση, οι εξαγωγές τυριού της Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%, λόγω της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα και της σταθερής ζήτησης από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική.

Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκε το 2022 κατά 2,4% και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 κατά 1,6%.

Η χαμηλότερη κατανάλωση που σημειώνεται στο βόειο κρέατος συνδυάζεται με τις αυξημένες τιμές του και αναμένεται να μειωθεί το 2023 κάτω από τα 10 κιλά (-1,7%).

Αλλά και η παραγωγή χοίρειου κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 5,6% μ.ο. Λόγω της περιορισμένης προσφοράς, η εγχώρια χρήση στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2,8% το 2022, με μέσο όρο 31,8 κιλά ανά κάτοικο.

Με τα πουλερικά να καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο στην υγιεινή διατροφή, προβλέπεται αύξηση στην κατανάλωσή τους η οποία μπορεί να αυξηθεί κατά 2,5%. Σε ανοδική τάση αναμένονται και οι εισαγωγές στην Ε.Ε. της τάξης του 7% το 2023, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

03 April 2023
Banner
Banner