Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών, οι απαιτήσεις του ΣΕΚ από το ΥΠΑΑΤ

17 November 2022

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών, οι απαιτήσεις του ΣΕΚ από το ΥΠΑΑΤ

Άμεσα και φλέγοντα θέματα που αφορούν όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας συζητήθηκαν στη συνεδρίαση που είχε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στις 16/11/2022, με τη γενική διαπίστωση ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη ημέρα με την ημέρα.

Συγκεκριμένα, το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς (ζωοτροφές, ενέργεια, ανταλλακτικά κ.ά.) και παρά το γεγονός πως αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης γάλακτος και κρέατος ουσιαστικά δεν καλύπτουν στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών-κτηνοτρόφων το κόστος παραγωγής.

Παρ’ όλα αυτά οι συνεταιρισμοί έκλεισαν συμφωνίες για την παραγωγή των μελών τους σε πολύ καλύτερες τιμές από τους μεμονωμένους κτηνοτρόφους, κύρια στο αιγοπρόβειο γάλα γεγονός που είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχιση των προσπαθειών αφενός και συμπερασματικά η σύσταση νέων συνεταιρισμών στον κτηνοτροφικό χώρο θεωρείται επιβεβλημένη, αφετέρου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ «..η στήριξη που περιμένουμε από την κυβέρνηση, εδώ και πέντε μήνες περίπου δεν έχει δοθεί, έστω και εάν δεν είναι το ύψος του ποσού που ζητούσαμε, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του αυξημένου κόστους. Ζητούσαμε €150 εκ. από κοινού οι κτηνοτροφικές οργανώσεις (ΣΕΚ-ΠΕΚ-Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Α.Μ.Θ.) για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφία, μελισσοκομία. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, έχει ανακοινώσει ότι θα δοθούν €90 εκ. Ζητάμε να δοθούν άμεσα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και τα υπόλοιπα.

Διεκδικούμε επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου €16 εκ., ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα €5 εκ. και να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι.

Ζητάμε την υλοποίηση ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», για μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι ενισχύσεις να δοθούν σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες της κάθε εκμετάλλευσης µε ισχύ έως 100.000  κιλοβατώρες ετησίως».

17 November 2022
Banner
Banner