Λ. Αυγενάκης στην EUMED-9: Δημιουργία Νέου Ταμείου για την κάλυψη γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής – Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού

25 January 2024

Λ. Αυγενάκης στην EUMED-9: Δημιουργία Νέου Ταμείου για την κάλυψη γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής – Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού

Η πρώτη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED-9) πραγματοποιήθηκε χθες, 24/1, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Η ομάδα των EUMED-9 έχει συνεδριάσει στο παρελθόν για ζητήματα που αφορούν οικονομική ή μεταναστευτική πολιτική, αλλά για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, επιδιώχθηκε η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των 9 ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα οποία είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Αυγενάκης, στην εισήγησή του, έθεσε ουσιαστικά τρία μείζονα ζητήματα:

       Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.

       Την ακαρπία και τον περονόσπορο

       Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στην αλιεία, τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Αυγενάκης πρότεινε:

•       Αύξηση του ύψους του Γεωργικού Αποθεματικού. To ποσό των 450 ευρώ είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο εισόδημα των αγροτών.

•       Ad hoc αντιμετώπιση κρίσεων με χρήση μέγιστου ποσοστού 2% επί του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027.

•       Δημιουργία Νέου Ταμείου για αποκλειστική κάλυψη των απωλειών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης.

•       Απλοποίηση των διαδικασιών για ενίσχυση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών πόρων. Είναι κρίμα να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και να μένουν αναξιοποίητοι, ενώ ο αγροτικός κόσμος τα χρειάζεται.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απλοποίηση και ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν ευελιξία και άμεσα μέτρα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τις προτάσεις για την κλιματική κρίση όπου είναι επιτακτική η ανάγκη για την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να:

•       Στηρίξουμε ουσιαστικά τους αγρότες μας.

•       Ανταποκριθούμε άμεσα και γρήγορα στις προκλήσεις,

•       Αυξήσουμε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Και πρόσθεσε ότι στη νέα ΚΑΠ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί την κύρια πρόκληση του πρωτογενή τομέα. «Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να στηρίζει τις προτεραιότητές της στην ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.  Ενώ στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε: «Είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε μια γραφειοκρατία και ένα άγχος στις πλάτες των αγροτών την ώρα που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και συνεργασίας για ενίσχυση της τεχνολογικής έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στον ανταγωνισμό με τρίτες χώρες. Επίσης συμφώνησε με την πρόταση της Ισπανίας να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής προσαρμοσμένων κανόνων συνύπαρξης  για τις βιολογικές καλλιέργειες, ειδικά, στην περίπτωση των νησιωτικών περιοχών.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις στη χώρα μας, λέγοντας τα εξής:

 «Στις κινητοποιήσεις στεκόμαστε με σεβασμό, συζητάμε, κατανοούμε τα προβλήματα, όμως την ίδια στιγμή υπάρχει μέριμνα και αντανακλαστικά και πραγματικό ενδιαφέρον. Eμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε δυο επίπεδα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό. Eίμαστε στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών διότι ξέρουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα και κυρίως αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Είμαστε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή».

25 January 2024
Banner
Banner