Κ. Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.: Αγροτικός τομέας ελκυστικός για τους νέους και διασφάλιση πρότυπων παραγωγής στις εισαγωγές από τρίτες χώρες

16 July 2024

Κ. Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.: Αγροτικός τομέας ελκυστικός για τους νέους και διασφάλιση πρότυπων παραγωγής στις εισαγωγές από τρίτες χώρες

Related Articles

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρευρισκόμενος χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες τοποθετήθηκε επισημαίνοντας κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Η αυξημένη και στοχευμένη χρηματοδότηση, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών και των κανονιστικών απαιτήσεων για το Leader, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συγκεκριμένου πλαισίου αρχών μέσω της νέας ΚΑΠ, θα βοηθήσουν στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την ενίσχυση της υπαίθρου. Στην παρέμβασή του για τη «Βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών - γενεακή ανανέωση και δημογραφικές πτυχές», επισήμανε τη σημασία αυτών των μέτρων.

Επιπλέον, σε άλλη παρέμβασή του, υπογράμμισε την ανάγκη για ασφαλιστικές δικλείδες και την τήρηση όλων των προτύπων παραγωγής κατά τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Ε.Ε.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Τζεμ Εσντεμίρ, τον οποίο προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα φέτος. Ο Έλληνας υπουργός συνοδευόταν στις Βρυξέλλες από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι μία από τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου είναι το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και το δημογραφικό πρόβλημα που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Τόνισε την ανάγκη παρουσίας νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, χαρακτηρίζοντας αυτό το θέμα ως μία από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Οι τέσσερις αρχές για το Δημογραφικό και τη Γεωργία

Ο κ. Τσιάρας πρότεινε την ενσωμάτωση στη νέα ΚΑΠ τεσσάρων αρχών που θα αναζωογονήσουν τη γεωργία και θα προσελκύσουν επαγγελματίες αγρότες:

  1. Υιοθέτηση ολιστικής πολυτομεακής στρατηγικής, π.χ. για την ηλικιακή ανανέωση, με αύξηση της ελκυστικότητάς τους.
  2. Ενδυνάμωση της συμμετοχικής διαδικασίας στη χάραξη πολιτικής, προάγοντας την εφαρμογή συντονισμένων, ολοκληρωμένων αγροτικών πολιτικών.
  3. Επάρκεια πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών και θεσμικών), με κατάλληλους μηχανισμούς για τον συντονισμό της χρηματοδότησης και τη διασφάλιση συνεργειών μεταξύ πολιτικών και πηγών χρηματοδότησης.
  4. Ενημερωμένα και ασφαλή συστήματα δεδομένων για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των αγροτικών περιοχών.

Ο κ. Τσιάρας εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στον πρωτογενή τομέα και να αντιστραφούν οι σημερινές αρνητικές τάσεις. «Το μέλλον των αγροτικών περιοχών εξαρτάται από τους νέους ανθρώπους που επιλέγουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτές. Οι αποφάσεις μας πρέπει να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και να προάγουν τη γεωργική δραστηριότητα σε κάθε γωνιά της Ένωσης», είπε.

Κανονισμοί για εισαγωγές από Τρίτες Χώρες

Σε άλλη παρέμβασή του για θέματα εμπορίου που σχετίζονται με τη γεωργία, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα απαιτεί τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου για την αποφυγή οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών. Ωστόσο, παρατήρησε ότι ο πρωτογενής τομέας δεν έχει επωφεληθεί πραγματικά από το άνοιγμα των γεωργικών αγορών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανταγωνιστικότητα της ενωσιακής παραγωγής.

Τόνισε ότι κάθε πρόσθετη δασμολογική απελευθέρωση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για συμμόρφωση με τα πρότυπα παραγωγής της Ένωσης και αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων. Έφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα από τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες.

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων στις αγορές των τρίτων χωρών, σημειώνοντας ότι τα ΠΟΠ αποτελούν δομικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής κληρονομιάς.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή δεν πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και ότι η προάσπιση των γενικότερων συμφερόντων της Ένωσης στον πυλώνα της εγχώριας στήριξης και των πολιτικών της ΚΑΠ είναι βασική προτεραιότητα.

16 July 2024
Banner