Κύμα ακρίβειας κατακλύζει την Ολλανδία

19 August 2022

Κύμα ακρίβειας κατακλύζει την Ολλανδία

Η Ολλανδία ζει τον τελευταίο καιρό μεγάλες αναταραχές εξαιτίας των μέτρων που έχει αποφασίσει να λάβει η κυβέρνηση, τα οποία θίγουν σημαντικό αριθμό παραγωγών.

Η αντίσταση των Ολλανδών γεωργών και κτηνοτρόφων που θα αναγκαστούν να μειώσουν ή και να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους συνεχίζεται με ένταση μέχρι σήμερα, ενώ οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, το φετινό καλοκαίρι. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πάνω από 11% τον Ιούνιο, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1976.

Με αύξηση των τιμών που ξεπέρασε το 15%, το κρέας και τα ψάρια ξεπέρασαν όλες τις άλλες κατηγορίες. Ένα κομμάτι κρέατος που αγοράστηκε τον Ιούνιο του 2022 κόστισε πάνω από 16% περισσότερο από ένα χρόνο πριν, ενώ η τιμή των ψαριών αυξήθηκε κατά 10%. Ένας μέσος καταναλωτής, δε, ξοδεύει πάνω από πέντε φορές περισσότερα για το κρέας από ό, τι για τα ψάρια.

Ένας μέσος καταναλωτής ξοδεύει περίπου το 11% των δαπανών του για φαγητό. Το 2021, το ποσό αυτό ανήλθε σε σχεδόν 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ένα τέταρτο αυτού του ποσού δαπανήθηκε για κρέας και ψάρια. Κατά μέσο όρο, περίπου το 23% των συνολικών δαπανών για τρόφιμα διατέθηκε σε φρούτα και λαχανικά. Ένας μέσος καταναλωτής ξοδεύει το 21% για ψωμί και προϊόντα δημητριακών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 14% της συνολικής δαπάνης τροφίμων.

Πηγή: euromeatnews.com

19 August 2022
Banner
Banner