Κρήτη: Υπερβολικές αυξήσεις στο κρέας, τον τελευταίο χρόνο

14 November 2022

Κρήτη: Υπερβολικές αυξήσεις στο κρέας, τον τελευταίο χρόνο

Related Articles

Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του κρέατος έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με τη μέση αύξηση να έχει φτάσει στο 33,5%.  Το κοτόπουλο κατέχει την πρώτη θέση στις αυξήσεις με ποσοστό που φτάνει το 55,5%, δηλαδή σήμερα πωλείται στα 4,40 ευρώ το κιλό, λίγο καιρό πριν από την εορταστική περίοδο.

Ο καταναλωτής πλέον περιορίζεται μόνο στις απαραίτητες αγορές και σε μικρές ποσότητες, τόσες όσες είναι οι εντελώς αναγκαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικού Μέσου της Κρήτης, «οι ιδιοκτήτες κρεοπωλείων ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να θεωρείται πιθανό το σενάριο για αύξηση των τιμών στο κρέας μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να είναι μεγάλη».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, κ. Μανόλης Δατσέρης, δήλωσε σχετικά με τις αυξήσεις που παρατηρούνται στο κρέας:  «Η τιμή του κιλού του κοτόπουλου ανέρχεται σήμερα στα 4,20-4,40 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή του ήταν 1,50 ευρώ κάτω. Όσον αφορά στο κιλό το μοσχάρι, η τιμή σήμερα ανέρχεται στα 12-12,50 ευρώ (χωρίς κόκκαλα) και στα 9,90-10,30 (με κόκκαλα). Το μοσχάρι έχει σημειώσει αύξηση 2-2,50 ευρώ σε σχέση με πέρυσι το κιλό. Όσον αφορά στο κιλό το χοιρινό, η τιμή του ανέρχεται στα 6-6,30 ευρώ. Πριν από ένα χρόνο το συναντούσε κάποιος 1 ευρώ λιγότερο, δηλαδή στα 5 ευρώ. Υπάρχει αύξηση των τιμών και βλέπουμε καθημερινά, από πελάτες που παλιά αγόραζαν κρέας για ολόκληρο τον μήνα, πλέον να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα και κυρίως να προμηθεύονται το κρέας της ημέρας. Προσπαθούν να περιοριστούν όσο μπορούν». Ο κ. Δατσέρης αναφέρθηκε τόσο στο ενεργειακό κόστος όσο και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, τα οποία είναι μεγάλα εμπόδια για τον κλάδο, ενώ τόνισε πως «πραγματοποιείται μια συνολική προσπάθεια από τους κρεοπώληδες του νομού Ηρακλείου να απορροφήσουν όσο γίνεται περισσότερο τις ανατιμήσεις. ... Καταλαβαίνουμε πως το πορτοφόλι του καταναλωτή δεν είναι για πολλά έξοδα. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να απορροφηθούν όσο γίνεται οι ανατιμήσεις και ο καταναλωτής να μην επιβαρυνθεί. Ωστόσο, δε γίνεται να μην αυξήσουμε τις τιμές έστω και ελάχιστα, καθόσον και εμείς βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι έχουν κλείσει δεκάδες κρεοπωλεία, αλλά θεωρώ ότι το επάγγελμα του κρεοπώλη “σβήνει” λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Συντηρούμε μηχανήματα και ψυγεία που χρειάζονται αρκετή ενέργεια, με άμεση συνέπεια οι λογαριασμοί να είναι “φουσκωμένοι”».

Ο πρόεδρος εκφράζει τις ανησυχίες του πως η τιμή του κρέατος πιθανόν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες «...πιστεύω πως θα συνεχίζει να υπάρχει μια μικρή αύξηση. Δεν μπορώ να το υποστηρίξω με σιγουριά τη δεδομένη στιγμή, γιατί είναι σχετικά νωρίς, ωστόσο θεωρώ πως θα υπάρξει μια μικρή αύξηση. Δεν θεωρώ πως η αύξηση θα είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη στις αρχές του καλοκαιριού και εύχομαι ο κόσμος να αγοράσει κρέας από τα τοπικά κρεοπωλεία».

Πηγή: neakriti.gr

14 November 2022
Banner
Banner