Χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις στα αμνοερίφια το φετινό Πάσχα

31 March 2023

Χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις στα αμνοερίφια το φετινό Πάσχα

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, μιλώντας σε τοπικό Μέσο αναφέρθηκε στις τιμές του κρέατος που θα διαμορφωθεί ενόψει του Πάσχα. Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης λέει: «Υπάρχει μείωση ζωικού κεφαλαίου, κατσίκας και προβάτου αυτή τη στιγμή 40-45% σε σχέση με πέρυσι, ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».

Οι κρεοπώλες της Κρήτης εκτιμούν πως η τιμή του αρνιού θα κυμανθεί φέτος από 12-12,40 ευρώ το κιλό, χωρίς να αποκλείουν την περίπτωση οι τιμές να ανέβουν λίγο ακόμα πλησιάζοντας προς το Πάσχα.

Οι αθρόες εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης για τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα, μία βδομάδα νωρίτερα από το ορθόδοξο, πιθανόν να δημιουργήσουν ελλείψεις στα αμνοερίφια, με δεδομένη βεβαίως και τη μειωμένη ζωική παραγωγή. Να πούμε εδώ πως παρ’ ότι το αρνί, παραδοσιακά, έχει μεγάλη ζήτηση το Πάσχα, εντούτοις η τιμή του παραμένει χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, παραμένοντας σχεδόν στις ίδιες τιμές με πέρσι. Έτσι, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών του Ν. Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης, η αγοραστική κίνηση στα κρεοπωλεία αναμένεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και συμπληρώνει: «Είναι ανοιχτό το σενάριο να αυξηθεί η τιμή του αρνιού και η όποια αύξηση θα οφείλεται σε δύο παράγοντες: Ο πρώτος παράγοντας είναι οι εξαγωγές την περίοδο του καθολικού Πάσχα. Το καθολικό Πάσχα εορτάζεται από χώρες όπως η Ιταλία, οι οποίες επιθυμούν να προμηθευτούν αρνί από την Ελλάδα. Όσο πιο πολλές εξαγωγές θα έχουμε από κρητικό αρνί, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να αυξηθεί η τιμή του αρνιού. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Όσο πιο περιορισμένο θα είναι φέτος το ζωικό κεφάλαιο - που είναι ήδη αισθητά περιορισμένο - τόσο αυξάνονται πάλι οι πιθανότητες για αύξηση της τιμής του αρνιού. Όλα υπόκεινται στον νόμο προσφοράς-ζήτησης. Πάντως, την περίοδο του ορθόδοξου Πάσχα το αρνί έχει την τιμητική του, γιατί είναι το κρέας της μέσης λαϊκής οικογένειας».

Το χοιρινό σε άνοδο

Για όσους θα προτιμήσουν χοιρινό, μπριζόλες ή πανσέτες, θα δουν αύξηση της τάξης του 0,50-0,70 ευρώ συγκριτικά με το 2022. Αν και το χοιρινό θεωρείται το φθηνότερο είδος κρέατος, το κόστος της ενέργειας έχει επαναπροσδιορίσει τις τιμές και σ’ αυτό το είδος, όπως λέει ο κ. Δατσέρης, ενώ προέτρεψε τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα τοπικά κρεοπωλεία: «Θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδίως την περίοδο του Πάσχα, ενδεχομένως δουν κρεοπωλεία με υψηλές τιμές. Εκεί χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει να αγοράζουν χοιρινό πάνω από 8 ευρώ. Μπορεί να μιλάμε για αυξήσεις της τιμής του κρέατος, αλλά αυτές να είναι λογικές. Καλό είναι να ελέγχουν το κρέας και πού θα πάνε...».

31 March 2023
Banner
Banner