Την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την πανώλη, ζητά το ΚΚΕ από την Ε.Ε.
Related Articles
Από τις 11 Ιουλίου, οι αιγοπροβατοτρόφοι της Θεσσαλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξάπλωση της πανώλης, υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νόσος εμφανίστηκε στην Κορινθία στις 27 Ιουλίου και στη Δυτική Αττική στις 29 Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή της ασθένειας στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ε.Ε. Παρά την σοβαρότητα της κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί, 20 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα, να προσδιορίσει την προέλευση της νόσου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μόλυνση προήλθε από «νόμιμη» εισαγωγή ζώων από τη Ρουμανία, μια χώρα-μέλος της Ε.Ε.
Αυτό το νέο επεισόδιο αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αποτυχία της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, την οποία συνέταξαν και εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την ΚΑΠ, τα αγροτικά προϊόντα και τα ζώα από κράτη-μέλη έχουν ελεύθερη κυκλοφορία, χωρίς επαρκείς ελέγχους στη χώρα προέλευσης. Αυτό επιτρέπει στους επιχειρηματικούς ομίλους να εξασφαλίζουν πρώτες ύλες με όρους που εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα.
Η πανώλη επιδεινώνει τις συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας «Ντάνιελ», η οποία είχε ήδη πλήξει σοβαρά το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία, προκαλώντας τον πνιγμό περισσότερων από 100.000 αιγοπροβάτων. Η περιοχή έγινε στόχος μεγαλοεισαγωγέων ζωοτροφών που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Ε.Ε, μέσω του απαράδεκτου «Ταμείου Αλληλεγγύης», απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πλήρη αποκατάσταση του χαμένου κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η «ατομική ευθύνη», με τους κτηνοτρόφους να αναζητούν μόνοι τους λύσεις σε μια κρίση που τους έχει αφήσει εκτεθειμένους.
Η ανικανότητα ελέγχου έχει λόγους
Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της πανώλης είναι ενδεικτική της πολιτικής των «κόστους-οφέλους» της Ε.Ε. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, που υποφέρουν από υποστελέχωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, έχουν καταστεί ανίκανες να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε επικοινωνιακά μέτρα και «μπαλώματα», χωρίς να παρέχει ουσιαστική λύση.
Το πρόβλημα αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών και της «δημοσιονομικής σταθερότητας», που συνδυάζονται με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, υπέβαλαν ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας:
- Τι μέτρα θα ληφθούν για την πλήρη αποζημίωση της ζημιάς και της απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων;
- Πώς σκοπεύει η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την ανάγκη πλήρους στελέχωσης των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων;