Καταρροϊκός πυρετός απειλεί μηρυκαστικά και βοοειδή στη Γαλλία

03 September 2024

Καταρροϊκός πυρετός απειλεί μηρυκαστικά και βοοειδή στη Γαλλία

Από τον Ιούνιο, ο καταρροϊκός πυρετός (FCO, τύπου 8 και 3) που προσβάλλει τα μηρυκαστικά (πρόβατα) αλλα και τις αγελάδες έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή των Πυρηναίων στη Γαλλία. Η ασθένεια εμφανίστηκε αρχικά στην περιοχή Vallespir και έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις κτηνοτροφικές ζώνες της περιοχής. Μέχρι τις 20 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 108 εστίες της ασθένειας, με ποσοστά θνησιμότητας ιδιαίτερα υψηλά.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τις εκτροφές προβάτων, με ποσοστά θνησιμότητας που ξεπερνούν να φτάνουν το 50% στην περιοχή Vallespir. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν από τα μέσα Αυγούστου δείχνουν κάποια βελτίωση, αλλά εξακολουθούν να είναι αδύναμα και ευάλωτα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σοβαρές για τους παραγωγούς τυριών, με μειωμένη παραγωγή γάλακτος και μικρότερο αριθμό ζώων. Να προστεθεί πως στο συγκεκριμένο θέμα της παραγωγής γάλακτος υπάρχει πρόβλημα και στα βοοειδή, αφούοι διαταραχές στη αναπαραγωγή προκαλούν ανησυχίες για πιθανές απώλειες το 2025.

Οικονομική στήριξη από την ΚΑΠ ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Τέλη Ιουλίου, ο περιφερειάρχης και η πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου επισκέφθηκαν την περιοχή και προήδρευσαν σε έκτακτη συνεδρίαση αρχές Αυγούστου. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν οικονομική στήριξη για την εμβολιαστική κάλυψη, την αποκατάσταση των κοπαδιών και την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ 2024.

Ο καταρροϊκός πυρετός επεκτείνεται σε ολόκληρη την αλυσίδα κοντά στην περιοχή των Πυρηναίων και κινείται προς το Κεντρικό Ορεινό Σύστημα, με τα κρούσματα να έχουν περάσει τα σύνορα με το Βέλγιο στις 5 Αυγούστου, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη Γαλλία. Τα αγροτικά επιμελητήρια και οι τοπικές Αρχές ζητούν από την κυβέρνηση βοήθεια για τον τύπο 8, όπως έγινε και για τον τύπο 3.

Η ασθένεια η οποία είχε πλήξει τα βοοειδή το φθινόπωρο του 2023, εμφανίζεται ξανά και εξαπλώνεται από την Ανατολή προς τη Δύση. Στις 22 Αυγούστου, καταγράφηκαν 208 εστίες του καταρροϊκού πυρετού, σχεδόν το 50% από τις οποίες εμφανίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Μόνο τα εμβολιασμένα ζώα κατά της FCO μπορούν να εξαχθούν στην Ισπανία και στην Ιταλία, με επιπλέον απαιτήσεις, όπως αρνητική PCR για την πανώλη για την Ιταλία, γεγονός που αυξάνει τα έξοδα και δυσκολεύει τη διαδικασία.
Πηγή: po.chambre-agriculture.fr

03 September 2024