Ιωάννης Φασουλάς, πρόεδρος ΕΔΟΤΟΚΚ: Να καταστήσουμε τον τομέα του κρέατος από θεατή, πρωταγωνιστή των εξελίξεων
Related Articles
Νέα σελίδα στην εκπροσώπηση του τομέα κρέατος άνοιξε η αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας ως αντιπροσωπευτικής οργάνωσης για τον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος. Αν και υπάρχει ακόμα ένα κενό όσον αφορά στους τομείς του βόειου και χοιρινού κρέατος, η ύπαρξη της ΕΔΟΤΟΚΚ ανοίγει το δρόμο «για να επουλωθεί το τραύμα» της θεσμικής εκπροσώπησης, όπως μας λέει ο πρόεδρος Ιωάννης Φασουλάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News.
Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύθηκε στο Meat News Νο 116 (Ιούνιος 2023)
Meat News: Μετά την επίσημη αναγνώριση της ΕΔΟΤΟΚΚ από το ΥΠΑΑΤ, ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Διεπαγγελματική;
Ι. Φασουλάς: Από την αρχή της προσπάθειας μας, όραμα μας είναι όλος ο τομέας του κρέατος να είναι μονιασμένος για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις αλλά και να συνδράμει θετικά στην ελληνική οικονομία και στη διασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας.
Για να γίνει αυτό πρέπει να δώσουμε βάση στην εξωστρέφεια, αλλά και να ενεργοποιήσουμε τη δυναμική του τομέα, σε όλη την αλυσίδα - ξεκινώντας από τον κτηνοτρόφο και φτάνοντας ως το κρεοπωλείο. Εδώ θέλω να σημειώσω την επιτακτική ανάγκη της θεσμοθέτησης της συνεργασίας της Διεπαγγελματικής μας οργάνωσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς, ώστε με την ολοκληρωμένη αμοιβαία πληροφόρηση, να διαμορφώνονται έγκαιρα κάθε φορά οι κατάλληλες παρεμβάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Meat News: Πώς σκέφτεστε να προχωρήσετε στους τομείς βόειου και χοιρινού κρέατος, όπου δεν έχει αναγνωριστεί η αντιπροσωπευτικότητα της Οργάνωσης; Υπάρχουν κάποιες κινήσεις στην κατεύθυνση της συνεννόησης με παραγωγούς και φορείς;
Ι. Φασουλάς: Υπάρχουν και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Εξ αρχής, στόχος μας ήταν το αιγοπρόβειο κρέας, όπου η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 95% της Ελληνικής αγοράς και συμβάλει και στις εξαγωγές, ενώ τα υπόλοιπα είδη, βόειο και χοιρινό, καλύπτουν κάτω από 30 %. Σύντομα θα συμπληρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες αντιπροσώπευσης δια των μελών της και αυτών των τομέων, και όπως προανέφερα έχουμε ξεκινήσει ήδη γύρο επαφών και με άλλες οργανώσεις για τη διεύρυνση της ΕΔΟΤΟΚΚ. Πρώτη προτεραιότητα μας είναι φυσικά η συνεργασία με τις οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν το βόειο και χοιρινό.
Όλο το διάστημα που ετοιμάζαμε τα τυπικά κατά τον νόμο που χρειάζονταν για την κατάθεση του φακέλου για την αναγνώρισή μας, ταυτόχρονα είχαμε ξεκινήσει επαφές με άλλες οργανώσεις. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να καταρτιστεί μια βάση δεδομένων με τα χρόνια θέματα που απασχολούν τον κλάδο, να τα ιεραρχήσουμε και να προχωρήσουμε στην αναζήτηση λύσεων. Την ίδια στιγμή, συνεργαζόμαστε για την επικαιροποίηση των υπαρχόντων στοιχείων των μελών μας, για να είμαστε έτοιμοι στον επόμενο έλεγχο.
Πιστεύουμε ιδιαίτερα στη συνεργασία και με άλλες διεπαγγελματικές οργανώσεις. Το τελευταίο διάστημα είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και με άλλους κλάδους. Κοινή διαπίστωση όλων των αναγνωρισμένων Διεπαγγελματικών, είναι ότι τα θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια, με μόνη διαφορά τα προϊόντα που εκπροσωπούμε. Θεωρώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τη θεσμοθέτηση ενός οργάνου των Διεπαγγελματικών οργανώσεων, που θα συντονίσει στόχους και δράσεις.
Meat News: Η ΕΔΟΤΟΚΚ για πρώτη φορά κατόρθωσε να βάλει στο ίδιο τραπέζι φορείς της κτηνοτροφίας όπως ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ, αλλά και τα ελληνικά σφαγεία. Πόσο εφικτό είναι να επέλθει μια πλατιά εκπροσώπηση του πρωτογενούς τομέα που είναι κατακερματισμένος; Υπάρχουν κίνητρα για να μπουν στην Οργάνωσή σας κι άλλοι φορείς;
Ι. Φασουλάς: Με στεναχωρεί που θα το αναφέρω, αλλά ο χώρος του κρέατος και της κτηνοτροφίας στο επίπεδο της θεσμικής εκπροσώπησης, είχε ένα βαθύ τραύμα -ευτυχώς όχι θανάσιμο- και όπως λέει και το ρητό, «ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς».
Έτσι και εμείς, ενωμένοι, προσπαθούμε να επουλώσουμε το τραύμα αυτό και να φτιάξουμε ένα πραγματικά ισχυρό πόλο, που θα καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων που μοχθούν καθημερινά είτε στο στάβλο, είτε στο εργαστήριο, είτε πάνω στο κούτσουρο του κρεοπώλη.
H συμμετοχή μεγάλων οργανώσεων και με γνωστή προσφορά και εντιμότητα στους τομείς του κρέατος και της κτηνοτροφίας, είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την ΕΔΟΤΟΚΚ. Όπως ανέφερα υπάρχουν ήδη αιτήσεις και άλλων φορέων για την ένταξη τους στην ΕΔΟΤΟΚΚ, είναι όμως και μια αρχή ενός μαραθωνίου διαρκείας. Το κίνητρο όλων μας είναι η ανάγκη προσαρμογής του τομέα ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της δεκαετίας και να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες και δομικά στοιχεία ανάπτυξης.
Επαναλαμβάνω πως θέλουμε να καταστήσουμε τον τομέα του κρέατος από θεατή, πρωταγωνιστή των εξελίξεων που έρχονται, πάντα με γνώμονα τη θετική συνδρομή στη διατροφική ασφάλεια και οικονομία της Ελλάδας. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό αφήνω την ανάγκη να προσαρμοστούμε στις επιταγές της Πράσινης Συμφωνίας και ειδικότερα της βιωσιμότητας και της ευζωίας (sustainability and welfare).
Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά μας θα πείσει. Η πόρτα μας είναι διάπλατα ανοιχτή σε όλους, με κοινό στόχο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αλλά και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για όλους και να προλάβουμε τις εξελίξεις. Σήμερα αυτό είναι που επιζητούν οι εταιρείες
Meat News: Στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό το κρέας που καταναλώνεται είναι εισαγόμενο. Αυτό μπορεί να είναι εμπόδιο στη λειτουργία μιας Διεπαγγελματικής;
Ι. Φασουλάς: Η ΕΔΟΤΟΚΚ ως Διεπαγγελματική οργάνωση εκπροσωπεί τον τομέα του κρέατος συνολικά, δεν αφορά αποκλειστικά μόνο το Ελληνικό κρέας. Λαμβάνω όμως την ευκαιρία από την παρατήρησή σας για να τονίσω ότι η αύξηση της Ελληνικής παραγωγής πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας.
Ένα συντεταγμένο και συντονισμένο παραγωγικό μοντέλο, μπορεί να το πετύχει αυτό - και εδώ είναι προφανές ότι ο ρόλος μιας σωστής Διεπαγγελματικής είναι κομβικός. Είμαστε μια μικρή σε έκταση χώρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να πετύχουμε παραγωγικότητα που όχι μόνο θα καλύπτει μέρος των εισαγωγών αλλά μπορούν και να αποτελέσουν αιχμή των εξαγωγών.
Ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα της Ολλανδίας, που με βάση τα στοιχεία του 2021 που έχω μπροστά μου, πραγματοποίησε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αξίας 104,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν δηλαδή το μισό συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδας! Πώς το πέτυχε αυτό; Με συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων, καλές πρακτικές παραγωγής, αποτελεσματικά logistics. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να πετύχουμε και εμείς.